Sudah jadi kebiasaan keluarga K.An, menyediakan sendiri hidangan untuk keluarga. Samada anak-anak mak, mahupun menantu-menantu mak. Alhamdulillah, setakat ni semuanya pandai memasak. Menantu bongsu,Miza walaupun muda tapi tak kurang hebatnya dalam bab masak-memasak ni. Kena pulak anak sulung perempuan, tambah lagi mak dia memang berniaga makanan.. Memang elok sangat.
Sejak menjadi sebahagian ahli keluarga Hajah Selamah, antara masakan yang paling menyerlah ialah laksanya yang kau...kau.. Resepinya diilhamkan mak Miza sendiri yang berasal dari Sarawak tapi dah sebati dengan masakan semenanjung terutamanya masakan utara semenanjung.
Kali pertama rasa laksa buatan tangan Miza dan Kak Tie Sarawak (Mak Miza) ni memang lain sedapnya.. K.An pun dah cuba buat sendiri dan, alhamdulillah, jadi seperti yang diharapkan.
Bahan-bahan: (Hidangan untuk 8-10 orang)
1 bungkus laksa kering (direndam semalaman)
1/2 kg ikan sardin segar
*** rebus ikan dalam periuk berisi 6 cawan air dan 10 keping asam keping. Didihkan hingga ikan lembut. asingkan isi ikan dengan tulang dan kisar isi ikan hingga hancur
1 tin kecil sardin King Cup-lecek ikan sardin hingga hancur
1 cawan cili kisar
3-5 labu bawang besar - dikisar halus
1 ketul belacan 1inci X 1 inci -tumbuk hancur
5 biji cili padi ditumbuk halus (jangan campurkan kalau tak nak pedas)
10 keping asam keping
1 kuntum bunga kantan dihirs kasar
1 ikat daun kesum
Garam secukup rasa
Bahan ditabur di atas laksa
1 batang timun dihiris halus memanjang
4 biji cili merah dihiris nipis
5 biji telur direbus, dikopek kulit dan dibelah 4
2 labu bawang besar dihiris nipis melintang
3 tangkai daun selum dihiris halus
nanas dihiris kecil-kecil jika suka.
5 biji limau kasturi dibelah dua
cili padi dihiris halus jika suka
Cara-cara:
1. Rebus laksa dalam air yang banyak hingga laksa lembut. Toskan.
2. Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk besar. Masukkan bawang kisar dan tumis hingga wangi. Masukkan cili kisar dan belacan. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan isi ikan sardin segar dan sardin dalam tin. Kacau rata.
4. Masukkan air rebusan ikan, asam keping dan bunga kantan. Masukkan juga cili padi jika suka.
5. Tambahkan 5 cawan air lagi dan biar kuah mendidih. Masukkan daun kesum dan garam dan rasa kuah. Perlahankan api dan biar kuah sentiasa panas.
Hidangkan laksa dengan bahan tabur dan kuah panas-panas. Kuah akan bertambah sedap jika dipanaskan berulangkali.
No comments:
Post a Comment