Masih lagi edisi tertangguh.... edisi masakan lauk-pauk masa di kampung hari tu..
Hari kedua di kampung, K.Mah (kakak kedua K.An) dan keluarga datang.. seperti biasa A.Jis akan bawak ikan segar beserta bahan-bahan untuk dimasak. A.Jis ni 'pure' orang kampung... dari segi kerajinan, gaya makanan, ketahanan dan kelasakan... semuanya ala orang kampung asli... heheh..
Memang sepadan dengan K.Mah... pakar menyediakan masakan kampung bermula dari menyiang ikan darat yang masih melompat-lompat hinggalah siap masakan yang membuka selera semua... (almaklum.. A.Jis ni mula terpikat dengan K.Mah masa zaman K.Mah naik basikal pergi mengerat padi (tuai padi guna pisau pengerat tu...) di bendang mak K.An zaman dolu-dolu...heheh.. jangan marah ye K.Mah...!!!)
Alhamdulillah, malam tu, kami makan gulai ikan keli ala kampung... Liciiiin periuk.
Tidak seperti kari mamak, gulai ikan keli ni memang dimasak agak cair berbanding kari lain.
Ini resepinya...
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
3 ekor ikan keli segar- siang, cuci bersih dengan asam jawa dan limau nipis- kerat 2
4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dihiris halus
2 tangkai daun kari
5 tangkai kacang bendi
1 peket kecil rempah kari ikan dibancuh dengan 1/2 cawan air
2 cawan santan sederhana pekat
1 sudu besar air asam jawa cair
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga keperangan.
2. Masukkan daun kari dan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan santan dan kacang bendi. Biar mendidih.
3. Apabila bendi lembut, masukkan ikan keli. masukkan garam, air asam jawa dan biar mendidih. Rasa garamnya. Jika cukup rasanya, bolehlah ditutup api dan sedia dihidang.
*** hari ke-4 di kampung A.Jis bawak pulak ikan puyu (segar juga dari ladang)... buat gulai juga.. tapi liciiin juga..
No comments:
Post a Comment