Resepi Seri Muka kali ni, K.An kongsikan khas untuk mereka yang sukar nak mendapatkan bekalan santan segar... yang ada cuma santan peket, tetapi teringin nak buat kuih-muih tradisi yang menggunakan santan.
Cari punya cari, terjumpa dengan resepi daripada maryam dari My Resepi. K.An dah cuba.. hasilnya memang sedap. Berbeza sedikit dari segi lemak dan lembabnya sahaja. Santan segar lebih lemak dan lembab berbanding santan serbuk. Tetapi resepi ni sangat sesuai kalau nak buat seri muka dalam kuantiti yang banyak (untuk jamuan dan kenduri) kerana tidak lembik dan mudah dipotong...
Terima kasih maryam atas resepi ini:
Bahan-bahan: (menghasilkan dua loyang bulat berdiameter 7 inci)
***kalau kali pertama cuba buat separuh adunan cukup- jadi satu loyang)
Lapisan Bawah:
50 gm santan serbuk + 2 cawan air
1 sudu teh garam, masukkan ke dalam santan
500 gm beras pulut
2 sudu makan minyak masak
Lapisan atas:
2 sudu besar pandan paste (K.An guna air pandan daripada2 helai daun pandan)
1/2 sudu teh garam
3 biji telur
100 gm santan serbuk + 2 1/2 cawan air
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
1. Rendam beras pulut selama 20-30 minit. Toskan.
2. Panaskan pengukus. Masukkan santan bercampur garam dan beras pulut ke dalam loyang. Masukkan minyak dan gaul sebati. Kukus pulut selama 20 minit.
3. sementara pulut dikukus, campurkan bahanbahan lapisan atas. Kacau menggunakan whisk. Tambah sedikit pewarna hijau bagi mencantikkan warna kuih.
4. Selepas 20 minit, Keluarkan loyang. Gaul rata pulut agar santan dan pulut sebati. Tekan padat dan ratakan menggunakan belakang senduk.
5. Masukkan loyang ke dalam pengukus semula. Pastikan pengukus panas dan airnya mendidih. Tapiskan adunan lapisan atas tadi ke atas pulut. Kacau sedikit dengan sudu dan tutup pengukus. Kukus selama 15-2o minit. (bagi mengelakkan air masuk ke dalam loyang, tutup loyang dengan aluminium foil atau tuala dapur bersih)
*** kuih masak apabila loyang disengetkan, bahagian tengah kuih tidak bergoyang- kental
***sekiranya loyang tidak ditutup aluminium foil, cedokkan air yang masuk ke dalam kuih, menggunakan sudu bagi mengelakkan kuih menjadi 'lembek' apabila sejuk.
Sejukkan kuih 3-5 jam sebelum dipotong dan dihidang...
2 comments:
Salam kak,
nampak elok jer seri muka tu.kalau saya, ntah camana seri muka yg saya buat. Thumbs up, kak!
ikut resepi je nur.. k.an tengok donut kat dapur nur pun tak kurang mengancamnye...
Post a Comment