Monday, July 27, 2009

Penakok- kuih Banjar untuk Berbuka


Assalamualaikum semua.. hari ini kita dah memasuki bulan Sya'aban dan ramai yang berpuasa sunat Isnin dan Sya'aban sekali. Bila berpuasa macam ni, teringat K.An kuih-muih Banjar yang mak K.An selalu buat untuk berbuka Puasa. Antaranya kuih Penakok ni... kalau nak dinamakan ikut Bahasa Melayu, kuih Talam Pandan agaknya.. sebab aroma pandan kuih ni sangat membuka selera ketika dikukus nanti..

Dulu-dulu, kalau buat kuih ni, paling kurang 2 loyang baru cukup.. sebab nak simpan untuk sahur keesokannya pulak.. Resepi agak-agak bahannya tentulah daripada ibu tercinta.. dan telah K.An sukat untuk kemudahan semua mencubanya
Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

1 biji telur
1 cawan santan daripada 1/2 biji kelapa
1/2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan air pandan (4 helai daun pandan dikisar dengan 1/2 cawan air)
sedikit pewarna hijau

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus.
2. Campurkan semua bahan di dalam mangkuk. Gaul rata dengan 'whisk' hingga sebati dan gula hancur. Masukkan ke dalam loyang bulat berdiameter 6 inci dan kukus selama 15 minit atau sehingga kuih masak.

Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.

2 comments:

Anonymous said...

Salam.

Terima kasih atas resepi istimewa ni.
Buat juadah buka puasa best ni!
Mesti manis berkrim.

Raihan Shaari said...

cubalah Dr..makan sekali, nak lagi...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin