Thursday, April 23, 2009

Kuih Qasidah Cikgu Siti Zainab

Bersempena kunjungan Ibu dan Bapa mertua ke sini 2 minggu lepas, sempat mak mertua K.An (Cikgu Siti Zainab) berkongsi resepi kuih kegemarannya ni; Kuih Qasidah. Kuih ni kuih tradisi orang Kedah. Kali pertama tengok kuih ni dalam satu rancangan masak-masak sempena bulan puasa tahun 2006 (kalau tak silap) Pengacaranya pelakon Rozie Othman yang memaparkan resepi lauk-pauk dan kuih-muih tradisonal pelbagai negeri. Ketika berkunjung ke Kedah kuih nilah yang dipaparkan.
Pada mulanya rasa agak janggal bila tengok kuih manis dipadankan dengan bawang goreng... tapi katanya sedap. Kebetulan, beberapa bulan selepas tu, mak mertua K.An buat kuih ni untuk kenduri keluarga... Tak seperti yang disangka, sedap juga. Sesuai pulak bawang goreng dengan kuih ni. Malahan, bawang tulah yang menyedapkan Kuih Qasidah.

Bahan-bahan: (satu loyang- hidangan untuk 10 orang)

1 cawan tepung gandum
3 cawan air
7 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam (sedikit je)
1 sudu teh air kapur- cair

Bahan untuk ditabur:
5 ulas bawang merah ros, dihiris nipis
Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan kecuali bawang ke dalam periuk. Gunakan api perlahan.

2. Kacau sentiasa adunan di atas api sehingga adunan pekat dan berkilat.

3. Tuangkan ke dalam acuan atau loyang. Sejukkan 30 minit.

4. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam kuali. Goreng bawang hingga keperangan. Tuang bawang dan minyaknya sekali ke atas kuih yang telah disejukkan tadi. Masukkan ke dalam peti ais sebelum dipotong untuk dihidang.


3 comments:

Anonymous said...

Salam Tuanpunya Periuk Tanah.

This is my favourite Qasidah!
Thanks for the recipe.

Raihan Shaari said...

Salam Dr.. mak mertua saya tentu suka sebab ada yang kenal dan suka kuih ni.. alhamdulillah

Hisham said...

Tq for sharing...love it.. Setiap kali bulan puasa pasti teringat kuih nie sbb arwah Tok selalu buat masa bulan puasa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin