Pada mulanya rasa agak janggal bila tengok kuih manis dipadankan dengan bawang goreng... tapi katanya sedap. Kebetulan, beberapa bulan selepas tu, mak mertua K.An buat kuih ni untuk kenduri keluarga... Tak seperti yang disangka, sedap juga. Sesuai pulak bawang goreng dengan kuih ni. Malahan, bawang tulah yang menyedapkan Kuih Qasidah.
Bahan-bahan: (satu loyang- hidangan untuk 10 orang)
1 cawan tepung gandum
3 cawan air
7 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam (sedikit je)
1 sudu teh air kapur- cair
Bahan untuk ditabur:
5 ulas bawang merah ros, dihiris nipis
Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan kecuali bawang ke dalam periuk. Gunakan api perlahan.
3. Tuangkan ke dalam acuan atau loyang. Sejukkan 30 minit.
4. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam kuali. Goreng bawang hingga keperangan. Tuang bawang dan minyaknya sekali ke atas kuih yang telah disejukkan tadi. Masukkan ke dalam peti ais sebelum dipotong untuk dihidang.
3 comments:
Salam Tuanpunya Periuk Tanah.
This is my favourite Qasidah!
Thanks for the recipe.
Salam Dr.. mak mertua saya tentu suka sebab ada yang kenal dan suka kuih ni.. alhamdulillah
Tq for sharing...love it.. Setiap kali bulan puasa pasti teringat kuih nie sbb arwah Tok selalu buat masa bulan puasa.
Post a Comment