Selain pisang masak untuk dibuat kuih-muih, dapat juga bekalan pisang muda dari kampung secara tak sengaja. Masa K.An dan Abang Azam dok menebang pokok pisang kat kampung kami tu, ada la pokok yang rapaat sangat dan rapaat pula dengan pagar jaring reban ayam jiran sebelah. Dek kerana nak mengelak tumbang ke pagar jiran tu, terkorbanlah sepokok pisang yang masih muda belia buahnya... Tak apalah, kita gulaikan je pisang ni.. hihih..
Gulai lemak kuning kalau dicampur dengan ikan, kami orang Banjar namakan Sesangan. Lebih sedap jika ada ikan darat seperti sepat, haruan atau puyu... mmmph wal lllah..
Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)
1 sikat pisang muda- kupas kulit, potong serong dan rendam dalam air seketika
3 ulas bawang merah dihiris nipis
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
sedikit serbuk kunyit
1 keping asam keping
1 ketul ikan tenggiri dipotong 4
1 biji cili merah dihiris serong
Cara membuatnya:
1. Rebus pisang hingga lembut. (lebih kurang 5-minit je). Toskan.
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali santan pekat. Didihkan dan kacau sentiasa dengan api sederhana.
3. Masukkan santan pekat dan garam dan gula secukup rasa. Apabila mendidih, padamkan api dan sedia dihidang.
*** dalam gambar tu dah tak ada ikannya sebab dah habis dikerjakan a.azam dan anak-anak. Asma' kata ikan tu sedap macam ayam...heheh..
1 comment:
Oooo sasangan tu gulai ekkk.... baru tau.. gangan sasangan .. maknanya gulai lemak..???
Post a Comment