Terkejut gak tengok saiznya.. alhamdulillah. terima kasih En Awang yang bagi buah tangan ni... dapatla K.An bahagi-bahagikan kepada jiran dan saudara-mara terdekat kat sini... sama-sama dapat merasa. Moga Allah SWT murahkan lagi rezeki En. Awang sekeluarga..
Waktu sibuk macam ni, buat udang goreng kunyit je yang sempat..
300 gm udang (udang galah boleh, udang harimau pun boleh)
1 labu bawang besar dihiris membujur
garam dan kunyit secukupnya
1 biji tomato dibelah 6
1 biji cili merah dihiris serong/ cili padi jika suka
Cara membuatnya;
1. Gaulkan udang dengan garam dan kunyit. Untuk udang yang saiznya agak besar K.An belah bahagian belakangnya supaya cepat masak
2. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam kuali. Masukkan bawang besar dan cili dan goreng 1 minit. Masukkan udang dan goreng hingga masak. Terbalikkan udang agar amasak rata.
3. Masukkan sedikit air jika perlu. Masukkan hirisan tomato dan tambah sedikit garam jika perlu. Apabila cukup rasa, padamkan api. Taburkan daun bawang ketika menghidang.
No comments:
Post a Comment