Berbeza dengan kampung K.An masa kami balik 1 Mei hari tu... Hujan hampir 24 jam tak berhenti... sejuk, nyaman dan segar rasanya.. Alhamdulillah, disebabkan kawasan sawah, hujan banyak mana pun tak banjir sebab banyak taliair dan parit di semua kampung. Cubalah hujan camtu di KL, pasti tak sampai 2 jam, dah heboh banjir.
Selalunya bila cuaca panas, selera makan berkurangan dek banyak minum air... Lagipun memang elok bagi menjaga kesihatan. Lagi elok kalau dapat minum laicikang yang bukan sahaja penyejuk tekak, tapi menyejukkan badan dari dalam.
Bahan-bahan; (hidangan untuk 10 orang)
1 tin laici dalam tin
1/2 cawan barli- rebus hingga lembut (gunakan periuk tekanan jika ada)
1/2- 1 cawan air gula pekat
1 bungkus cincau dicincang
1 sudu besar selasih direndam dengan air biasa
3 biji kembang semangkuk dan getah anggur- direndam air masak biasa hingga kembang
5 ketul gula batu- masukkan ke dalam rebusan barli apabila barli lembut
kurma merah jika ada
kacang tanah masin jika suka- beli dalam peket
Cara membuatnya:
Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar atau bekas 'punch'. Masukkan air sejuk dan gula secukupnya. Sedia dinikmati.
No comments:
Post a Comment