Wednesday, May 13, 2009

Mafin Pisang

2 bulan lepas...rasanya.. K.An ada janji kat Intan (Geneva) untuk bagi resepi mafin pisang yang selalu K.An gunakan. Masa tu Intan tersilap beli pisang dan rupa mafin yang dibuatnya tak berapa cantik... Kebetulan minggu ni ada masa sikit nak godek oven dan ada susu segar kat peti ais, K.An sempatkan juga buat mafin pisang ni. Resepi ni K.An ambil dari majalah apa tak ingat dah, lebih 3 tahun lepas... Selalunya buat memang jadi cantik..

Bahan-bahan: (menghasilkan 13 biji mafin besar)


*** sukatan boleh guna ukuran metrik atau cawan yang K.An sukat tu
150ml minyak masak - 3/4 cawan
150 ml susu segar- 3/4 cawan
150gm gula castor-3/4 cawan
100 gm telur = 3 biji
sedikit esen pisang
250 gm tepung kek = 2 1/2 cawan, ayak dahulu

(tambah 15gm serbuk penaik, jika guna tepung gandum)
80 gm pisang emas/ pisang awak masak- (3 biji saiz sederhana besar)- hiris nipis dan lecek

Cara membuatnya:

1. Pukul telur dengan gula hingga kembang
2Campurkan minyak, susu dan esen pisang. Kacau sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata menggunakan 'whisk'
4. Masukkan pisang lecek. Gaul sebati. Panaskan oven pada suhu 190 darjah.

5. Masukkan paper-cup dalam acuan mafin.

6. Tuang adunan 3/4 penuh ke dalam acuan. Bakar 20 minit menggunakan api atas dan bawah. Letakkan tray di tingkat kedua dari bawah agar mafin masak elok.


***mafin ni sedap dimakan bila dah sejuk sebab teksturnya jadi lebih lembut dan lembab.. kalau nak tahan lama, simpan dalam bekas bertutup dalam peti ais.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin