Tuesday, May 19, 2009

Rendang Udang

Sebenarnya tak ada idea nak masak apa... jenguk peti ais , bahan apa yang ada. setengah jam lagi abang Azam dan anak-anak dah nak balik, lengkuas ada, serai, cili, santan semua ada. Daun kunyit dan daun limau petik je kat depan rumah... Buat rendang lah kita...

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

300 gm udang harimau
1 cawan cantan pekat

bahan dikisar halus:
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai-dihiris halus
1 sm lengkuas
3 biji cili padi- tak perlu kalau tak suka pedas

2 sudu besar cili boh/kisar
1 sudu besar kerisik
daun kunyit dan daun limau purut dihiris halus

Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan kisar, cili kisar dan santan ke dalam kuali. Masak dengan api sederhana hingga mendidih. Kacau sentiasa hingga kuah pecah minyak dan pekat.
2. Masukkan udang dan kerisik. Kacau sebentar hingga udang masak. Masukkan garam, gula secukup rasa. Padamkan api dan taburkan daun limau purut dan daun kunyit.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin