Resepi adalah sumbangan Kak T (kakak K.An) yang juga pandai masak macam-macam kuih dan lauk... cuma dia sibuk sikit sebab wanita bekerjaya...
K.An bagi resepi penuh, tapi K.An buat semalam separuh adunan je.... dapat anggaran 30 biji.. Banyak tu dan siap boleh kongsi dengan jiran-jiran sebelah rumah.
Bahan-bahan; (menghasilkan 60 biji kuih)
1 biji kelapa parut putih
sedikit garam
1 sudu besar tepung sagu (ubi)
3 cawan tepung gandum (ayak)
1 sudu besar ovellette
2 cawan gula pasir
4 biji telur gred A (kalau gred c ke bawah tambah jadi 5)
2 cawan santan pekat (pati santan)
sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
Cara membuatnya:
1. Gaulkan kelapa, garam dan tepung sagu- ketepikan.
2. Pukul telur dengan gula hingga kembang dan gebu(gunakan kelajuan tinggi). Masukkan tepung gandum, ovellete , pewarna hijau dan perisa pandan. Gaul guna senduk.
3. Masukkan santan pekat dan gaul lagi hingga sebati. Panaskan pengukus.
4. Susun acuan dalam pengukus. Isi acuan dengan kelapa putih. Tekan padat menggunakan hujung jari. Kukus 2 minit.
No comments:
Post a Comment