Banyak kali K.An cuba, hasilnya... setiap kali buat lain jadinya... Sudahnya macam biasa K.An sukat betul-betul berapa banyak tepung, air, santan gula dan bahan-bahan lain supaya rasanya tak lari dan hasilnya konsisten setiap kali dibuat.
Mungkin kita orang sekarang ni, dah tak terang hati macam orang dulu-dulu. Cepat lupa, lambat belajar. Tapi tak apalah, bagi yang nak belajar pelbagai kuih talam tradisi, yang mana K.An dah buat bolehlah dikongsi di periuktanah.
Kuih Batil Berkepala (bahasa Banjar) memang sedap dan kalau kukus seloyang, sekali hidang...liciiin... Kalau malas nak buat dua lapis boleh buat Kuih Batil sahaja... adunan pisang di bawah dan kukus. Tapi sukatannya berbeza sedikit sebab perlu ditambah gula dan santan agar lebih manis dan lemak.
Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5 orang)
Lapisan bawah:
8 biji pisang awak/ emas masak dikupas kulit dan dilecek halus
1 1/2 cawan santan -sederhana pekat
1/2 cawan tepung beras
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
Caranya:
1. Campurkan semua bahan hingga sebati di dalam mangkuk. Panaskan pengukus hingga air mendidih.
2. Tuang adunan ke dalam loyang bulat berdiameter 20 sm. Ratakan. Kukus selama 15 minit dengan api kuat.
Lapisan atas: (sementara bahagian bawah dikukus, sediakan lapisan atas)
Bahan-bahan:
2 biji telur
1/2 cawan air gula melaka/ gula merah
1 cawan santan sederhana pekat
1/2 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
3-4 sudu besar gula putih
Cara membuat:
1. Masukkan kesemua bahan di dalam pengisar. Kisar hingga sebati lebih kurang 2 minit.
Selepas 15 minit bahagian bawah dikukus, tuangkan adunan lapisan atas dan kukus 20 minit atau sehingga masak.
Tutup api dan keluarkan loyang daripada kukusan. Sejukkan sebelum dipotong. Jika nak cepat sejuk, masukkan loyang kuih ke dalam talam atau dulang berisi ais/ air sejuk.
***kuih ini boleh juga dibuat waktu malam dan dihidang pagi keesokannya.
1 comment:
sayaorang Banjar, saya suka sangat kuih nie.
Post a Comment