Friday, March 6, 2009

Sambal Tumis Petai Ikan Bilis

Bagi rakyat Malaysia yang lahir, membesar dan tinggal di Malaysia, hidangan macam ni pastinya tak perlu diperkenalkan lagi. Membuka mata dan membuka selera..bagi yang menggemarinya. Tapi ramai juga rupanya yang tak pandai makan petai ataupun sambal petai kerana tak tahan dengan kehebatan baunya ketika dikunyah.. Bagi K.An apa jenis sambal petai... sedaaap. Kalau dah ada sambal petai, buat telur dadar, makan dengan nasi dan kicap.. mmph mentua lalu pun tak kisah dah.

Bahan-bahannya:(hidangan 5 orang)

1 peket petai siap dikopek kulit (kalau nak senang)

50 gm ikan bilis siap dikopek dan dibersihkan

3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk halus

3-5 sudu besar cili kisar

1 sudu besar air asam jawa

garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Jangan sampai perang. Masukkan ikan bilis dan goreng 1 minit. (jangan garing)

2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan pekat. Masukkan petai dan air asam. Kacau sebati.

3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Dah siap.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin