Wednesday, March 4, 2009

Krim Karamel

Krim Karamel antara hidangan manisan yang popular di mana-mana di dunia ni. Dihidangkan di Restoran Arab, Restoran Melayu, Restoran Siam mahupun Restoran Sajian Barat. K.An pernah tengok Bob Blumer (Surreal Gourmet), Jamie Oliver, Anna Olsen dan ramai chef tempatan menyediakan aneka jenis Krim Karamel... Selain bahan-bahan asas, Krim Karamel boleh dihidangkan dengan sirap buah-buahan atau buah dalam tin seperti peach, laici, anggur atau dicampurkan mangga kisar dalam bater bagi menjadikan krim karamel mangga... Sedap kan...?


Bahan-bahan: (menghasilkan 8 bekas dadih kecil)

2 biji telur gred A/B
1 tin susu sejat F & N atau Ideal
3/4 cawan gula perang- dihanguskan dan ditambah 3/4 cawan air menjadi karamel -ketepikan
1 sudu besar gula kastor/ pasir halus
1 sudu teh esen vanilla
sedikit margerin

Cara membuatnya:

1. Sediakan dan panaskan pengukus. Sapukan margerin pada bekas dadih/ acuan. Tuangkan gula hangus(karamel) sama banyak untuk semua bekas. Ketepikan.

2. Pukul gula kastor dengan telur hingga gula hancur. Campurkan susu sejat dan esen vanilla dan kacau rata.

3.Masukkan adunan ke dalam bekas/ acuan berisi gula hangus. Kukus 15 minit dengan suhu tinggi.

4. Setelah masak, sejukkan. Ketika hendak menghidang, boleh dimakan terus daripada bekas atau terbalikkan ke dalam piring dan hidang.
***krim karamel boleh juga dihidang ketika panas. Jika tidak suka rasa gula hangus, didihkan sahaja gula perang bersama air dan masukkan ke dalam acuan.

1 comment:

lalala said...

sedapnye.nanti nak buat lah :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin