Monday, January 12, 2009

Masak Kicap Bawal

Ingat lagi 15 minit menu...? 3 hari lepas sekali lagi K.An praktikkan teknik yang sama apabila adik abang Azam kata nak menyinggah ke rumah lewat petang Ahad tu. Adik abang Azam, Atie dan Zul ada 'baby' kembar tiga campur 2 orang anak perempuan dia... tentu kena jamu nasi kat rumah sebab tak boleh makan kat kedai..Letak telefon terus mula masak sebab tengahari K.An tak masak nasi. Kami makan di sekolah Iqbal je sambil melawat dia. Jadi petang tu mula daripada 0, K.An sediakan makan malam untuk 4 orang dewasa dan 5 orang kanak-kanak. (4 orang 'baby' tak makan nasi... he..heh)

K.An sempat sediakan nasi dengan lauk masak kicap ikan bawal, ikan tamban masin goreng, ikan bawal goreng (anak-anak atie dan 'Aisyah suka), Masak lemak cili api udang dengan nanas, ulam-ulaman dan sambal budu. Pukul 6.30 mula masak, pukul 7.00 dah boleh makan...Alhamdulillah


Masak Kicap Bawal

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang bersama lauk lain)

1 ekor ikan bawal sederhana besar (dilumur garam kunyit dan digoreng separa garing-ketepikan)

3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dihiris nipis

1 sudu besar serbuk rempah kurma

5 sudu besar kicap manis (kalau suka hitam, tambah lagi)

1 labu bawang besar dihirs 1/2 sm melintang (onion ring)

1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau dihiris serong

sedikit garam jika perlu

Cara-cara:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang hiris hingga wangi.

2. Masukkan rempah kurma yang dibancuh dengan 1/4 cawan air. Tumis hingga pecah minyak.

3. Masukkan 1/4 cawan air dan campurkan kicap. Masukkan bawang besar hiris dan cili hiris. Didihkan dan kacau rata. Tambah garam jika perlu. (rasa dulu sebab ikan dah masin dan kicap dah ada rasa manis). Masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaul sebentar dan tutup api.

4. Sedia dihidang.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin