Assalamualaikum dan salam sejahtera... Selamat berhujung minggu kepada semua..
Cuti-cuti begini ramai yang ambil keputusan nak bermalas-malasan, ada yang nak membeli-belah (...SOGO SALE segala...) ada yang nak mengemas (selamat datang ke Putrajaya- Intan, Syed, Afif dan Aqeel) dan ada juga yang nak ke pasar dan memasak untuk keluarga... Apapun aktiviti yang dilakukan, pastikan ianya bermanfaat ye...
K.An pun ada senarai panjang tugasan nak dibuat dalam 2 hari ni...hmmm, tak pasti yang mana nak dicapai dulu.. dalam dok menung tu, eloklah K.An masukkan dulu resepi yang dah ketinggalan keretapi laju ni..hihihih..
Tart Nenas ni dah berulang-kali buat sebenarnya.. untuk Hari Raya tahun lepas pun dah buat, tapi entah kenapa, bila ada yang tanya resepi baru-baru ni, selongkar Periuktanah, rupanya terlupa K.An nak masukkan resepinya... Kebetulan di hujung bulan puasa yang lepas, jiran K.An, Kak Ju bagi sebiji nenas yang hampir masak dan tak sempat K.An pajerikan atau gulaikan... Masuk dalam peti ais, lepas cuti raya barulah K.An proseskan menjadi jem nenas. Di hujung Syawal, baru sempat menjadikannya tart nenas... Itulah yang jadi ketinggalan keretapi..
Tak apalah kan... di rumah K.An pun biskut-biskut macam ni tak tunggu raya... ada je permintaan.. K.An buatkan.. Raya Haji pun dah nak dekat.. boleh buat nanti..
Sebelum ketinggalan lagi, jom cepat-cepat kita tengok resepinya...
Bahan-bahan jem Nenas:
1 biji nenas masak- kalau nak sedap beli yang nenas madu, selalunya mahal sikit daripada nenas hijau tu..
4-5 sudu besar gula pasir
3 kuntum bunga cengkih
Cara membuatnya:
1. Kupas nenas dan bersihkan durinya..Parut halus dan masukkan ke dalam periuk. Tinggalkan empulurnya ya..
2. Masukkan gula pasir dan bunga cengkih. Hidupkan api sederhana dan kacau nenas hingga menjadi pekat.. Rasa sedikit dan jika rasa kurang manis, tambahkan sedikit lagi gula. Perlahankan api. Kacau lagi hingga jem kental dan kering.. sesuai untuk buat jem tart... Sejukkan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara sebelum sedia untuk digunakan...
***Jem yang betul-betul kering memang tahan lama walaupun tidak disimpan di dalam peti ais..
Bahan-bahan tart nenas:
*** Resepi ni K.An ambil dari kotak acuan tart/ semperit beberapa tahun dulu... inilah resepi yang dah berulangkali K.An buat.. memang sedap dan disukai ramai..
125 gm mentega- K.An gunakan Butterlite atau ButterCup
30 gm gula ising
1/2 sudu teh esen vanilla
220 gm tepung gandum
1 biji kuning telur
**kuning telur untuk hiasan
** jem nenas untuk inti- bentukkan bulat bujur sebesar hujung jari telunjuk/ kelingking..(ikut saiz jari.. hihihi..)
Cara membuatnya:
1. Kacau mentega dan gula menggunakan belakang senduk hingga lembut. Masukkan esen vanilla dan kuning telur. Pukul sebentar menggunakan kelajuan sederhana hingga adunan sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
3. Kepalkan doh secukupnya dan masukkan ke dalam acuan tart/ semperit... K.An guna yang manual, picit dengan jari je. Panjangnya anggaran 1 inci untuk tart comel atau 1 1/2 inci untuk tart yang agak besar.
4. Letakkan jem nenas yang telah dibentuk tadi. Gulung kemas dan letakkan di dalam loyang yang telah dilengser. K.An gunakan mangkuk kertas kecil agar tart tidak mudah hancur dan mudah ketika hendak menyimpan. Sapukan sedikit kuning telur di atas tart sebagai hiasan..
5. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160- 170 darjah Celsius selama 15 minit atau tart kekuningan.. ikut jenis oven masing-masing. (Tart adalah jenis biskut yang cepat masak, jadi tengok-tengok selalu agar tidak hangus) Untuk tart nenas ni, K.An letakkan loyang ditengah-tengah oven agar tart masak elok..
***kepada yang bertanya tu.. silalah cuba ye.. kalau buat banyak, jangan lupa hantar sebalang kat K.An.. heheheh....
**** tart nenas yang sedap bergantung kepada jem yang sedap.. K.An memang buat sendiri jemnya agar kita dapat tentukan rasa yang diingini. Jem yang siap dijual tu bukan sahaja mahal tapi agak masam rasanya.. anak-anak tak gemor..
1 comment:
Salam An, ketinggalan ketapi ni la yg lebih sedap... masa raya tentu x layan biskut2 cenggini kan...
Post a Comment