Thursday, October 13, 2011

Salad Kentang..melengkapi hidangan Nasi Arab

Sambungan N3 lepas.. K.An hidangkan pula salad kentang ringkas.... boleh dimakan bersama nasi, chicken chop atau dimakan begitu sahaja sebagai snek...



Bahan-bahan:

5 biji kentang
2 sudu besar mayonaise
2 -3 sudu besar susu segar (full-krim/ low/fat/ fresh milk)
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam- ikut citarasa (1/2 sudu teh- 1 sudu teh)

Cara membuatnya:

1. Bersihkan bahagian luar kulit kentang. Basuh bersih. Belah bahagian tengah kentang (tidak putus) agar kentang cepat empuk. Rebus dalam air secukupnya hingga kentang empuk. Toskan.

2. Apabila kentang sejuk, kupas/ kopek kulitnya. Potong dadu ikut saiz kesukaan anda. Buat hingga habis.

3. Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan mayonaise, susu segar dan garam. Gaul rata. Masukkan lada hitam dan gaul lagi.  Sedia dihidang.

1 comment:

Rizziela said...

sedap ni... boleh try

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin