Banyak jenis masakan yang mudah... contohnya lempeng macam ni. Lagipun ni sajian tradisi yang tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas. Anak-anak suka dan bila buat, tak pernah tak habis...
Bahan-bahannya: (menghasilkan 5 keping lempeng)
5 biji pisang masak (awak, emas , abu atau berangan)
1/3 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan kelapa parut putih
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan - 3/4 air- bergantung kepada jenis pisang
sedikit minyak untuk memasak
Cara membuatnya:
1. Kupas kulit pisang dan lecek halus bersama gula pasir. Masukkan tepung, kelapa, garam dan air dan kacau sebati.
2. Panaskan kuali dan renjiskan sedikit minyak masak. Ambil 1 senduk kecil adunan dan ratakan secara membulat di atas kuali. Tebalnya lebih kurang 1/2 sm. Gunakan api sederhana. Biar lebih kurang 3-5 minit. Terbalikkan dan masak lagi. Angkat apabila lempeng keperangan.
3. Ulang proses hingga adunan habis. Gunting kecil lempeng agar mudah dimakan.Hidang ketika minum petang.
*** lempeng ni tak perlu dicicah kerana sudah cukup rasa lemak kelapa dan manis pisang.
1 comment:
salam buat tuan umah...
lama tak makan lempeng....kalau kat utara depa penggil "tempek" pisang..
Post a Comment