Monday, October 5, 2009

Pulut Pasong.. Hidangan Istimewa AidilFitri

Salam ceria kepada semua.. almaklum selalunya hari Isnin ni semuanya berat hati nak bekerja tambahan pulak kekenyangan selepas menghadiri banyak rumah terbuka sempena Syawal pada hujung minggu lalu..
Dalam beraya tu, ingat-ingat tanggungjawab ye.. kerja mesti diteruskan..

Meriahnya Hari Raya masih terasa di sana-sini dan ramai juga tetamu yang bertandang ke rumah... tak lengkap sajian hari Raya kalau tak ada ketupat, nasi impit, lemang dan rendang. Bagi kami orang Banjar di kampung K.An kalau tak ada pulut Pasong ni, macam tak cukup syarat beraya.

K.An kongsi resepinya sebagai satu lagi pilihan hidangan istimewa Hari Raya...
Cara membuatnya mudah dan rasanya enak sekali.. tak seperti lemang yang kadang-kadang kalau tak sabar dan cermat ketika membakar, boleh hangus dibuatnya .. pulut pasong yang dibalut dengan daun pisang dan dikukus juga mempunyai tekstur yang lebih lembut dan berwarna putih sebab tiada kesan dibakar...


Bahan-bahan:

2 cawan beras pulut- bersihkan dan tos
2 cawan santan sederhana pekat -( kalau beli pati santan, campurkan satu cawan pati santan dengan satu cawan air masak)
1/2 sudu teh garam

** masukkan kesemua bahan di atas di dalam periuk nasi dan masak hingga pulut masak. Ketepikan.

sementara itu sediakan 10 helai daun pisang berukuran 6 X 7 inci- lap bersih dan layur atas api.

Cara membungkus dan memasak pulut pasong:

1. Sediakan tali rafia secukupnya untuk mengikat. Belah 2 atau 3 agar tali tidak begitu tebal.
2. Sendukkan pulut yang telah masak di atas daun pisang. Tekan dan padatkan pulut dengan kedua belah tangan berlapikkan daun pisang tadi beberapa kali agar pulut kejap/ padat.

3. Kemudian bentukkan memanjang seperti silinder dan gulung dengan daun pisang seperti membuat kuih lopes.

4. Ikat bahagian tengah pembalut. Matikan dan gunting.
Ikat pula di setiap hujung silinder dan potong lebihan daun agar kemas. Buat sehingga habis. Susun dalam periuk pengukus.

5. Panaskan pengukus dan kukus pulut selam 30 minit agar pulut tahan lebih lama. Keluarkan dan sejukkan sebelum dipotong dan dihidang bersama rendang atau kari ayam dan daging.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin