Assalamualaikum.. aduuuh, lamanya K.An tak berkesempatan menjenguk periuktanah ni... ampun maaf banyak-banyak. Memang sibuk memanjang bercampur dengan jemputan rumah terbuka, buat rumah terbuka sendiri, tempahan memasak, masalah talian internet yang kejap ada, kejap tak ada...campur lagi sibuk dengan kerja rumah biasa... tapi yang penting, dapur rumah ni, memang berapi (tak berasap sebab guna dapur gas kan..) sentiasa. Tangan K.An ni pun, kalau tumbuk orang, mau pengsan tau..!! sebabnya dok uli tepung tiap-tiap hari.. tak payah angkat berat lagi, dah kental jadinya.. hahah... melalut la pulak ni.
Oklah, kita terus ke resepi mudah tapi sedap hari ni... Cucur Kurma ni banyak kali dah K.An buat masa bulan puasa hari tu. Jiran K.An , Kak Sal yang ajarkan. Memang sedap... Kalau ada baki kurma bulan puasa yang belum habis, habiskan hari ni... kita buat cucur kurma..
A)
8 biji kurma - keluarkan biji dan belah 3
B)
1/2 cawan tepung naik sendiri (tepung kek)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa parut putih
sedikit garam
3/4 cawan air biasa
Cara membuatnya:
1. Bancuhkan semua bahan B di dalam mangkuk. Gaul sebati.
2. Panaskan 1 cawan minyak untuk menggoreng. Masukkan kurma ke dalam adunan tepung. Gaul rata. Cedokkan kurma bersama tepung menggunakan sudu (kurma sebagai inti cucur) dan goreng hingga keperangan.
3. Toskan dan sedia dihidang.
***kalau nak pandai memasak, kenalah rajin bertanya.. Cucur kurma ni asalnya K.Sal hantar mesa membalas juadah K.An masa puasa lepas. Bila K.An makan, sedap, terus k.An tanya bahan yang digunakan... Macam biasa, K.an cuba sendiri dan terus jadi sebab senang sangat...
Jadinya, kalau makan apa-apa yang sedap kat mana-mana, jangan diam je.. tanya resepinya.. barulah boleh memperkayakan kemahiran memasak. Tak payah susah-susah pergi kelas memasak kan...
No comments:
Post a Comment