Monday, September 28, 2009

Fruity Cornflakes

Assalamualaikum semua... Salam Aidilfitri dan selamat kembali bertugas...

Setelah sekian lama bercuti dan beraya sakan di kampung, baru hari ni sempat menjenguk kembali periuktanah K.An yang lama terperap kat dapur tu.. Walaupun jadual beraya padat, tapi alhamdulillah kali ni, semua perancangan berjalan dengan lancar. Perjalanan balik ke Perak dan kembali ke Putrajaya juga lancar tanpa menghadapi kesesakan lalulintas...

Seperti biasa bila di kampung, walaupun ramai kakitangan di dapur, K.An tetap turut 'sinsing lengan' menyediakan pelbagai juadah untuk hariraya dan hari-hari selepasnya.. memang tak sempat kemaskini blog... maaf ye..

Hari ni , jadual K.An kembali seperti biasa... K.An kongsi resepi biskut ni yang dah bertahun-tahun K.An dan K.N buat sebab sedap dan tak jemu dijamah...K.An buat lagi biskut raya untuk hidangan jiran tetangga dan kawan-kawan anak-anak yang datang berkunjung ke rumah kat sini..
Resepi asal daripada K.Eton yang jual aneka biskut raya, tapi K.An dah hilang jejaknya... Apapun, terima kasih K.Eton..


Bahan-bahan: (menghasilkan lebih 200 biji kuih)

540 g margerin
265 g gula kastor
4 biji kuning telur
640 g tepung gandum
2 camca teh baking powder
240 g cornflake yang diramas kasar (tumbuk pun boleh)
180 gm kismis- gunting kecil (ikut citarasa, k.An buat separuh je)
ceri merah dan hijau sebagai hiasan
1 camca teh esen vanilla

Cara membuatnya:

1. Pukul margerin dan gula guna kelajuan sederhana hingga sebati (2 minit ). Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi.

2. Masukkan esen vanilla. Gaul rata. Masukkan cornflake dan kismis. Gaul sebati menggunakan senduk.

3. Masukkan tepung yang telah diayak. Gaul rata. Lengser loyang. gunakan sudu dan garpu untuk membentuk kuih. Susun dalam loyang dan hias dengan ceri merah dan hijau.

4. Bakar pada suhu 175 darjah celsius selam 10-15 minit atau hingga biskut wangi dan keperangan.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin