Monday, September 7, 2009

Bun Kaya Kelapa dan Mini Bun Kaya

Di bulan puasa ni, sambil kita sibuk berpuasa, jangan dilupa anak-anak kecil yang masih di bawah umur yang belum mampu berpuasa dan masih perlu disediakan makanan di siang hari.

Nak masak nasi memang kadang-kadang merenyahkan, jadi apa kata kita buat roti untuk anak-kecil kita ni. Kali ni, K.An gunakan resepi roti naik dari Mat Gebu dan diisikan inti kaya agar mudah dimakan. K.An buat 2 jenis, satunya besar-besar dan ditabur kelapa ketika roti separuh masak dan satu lagi dibuat comel-comel, agar sekali 'ngap' dah habis....

Bahan-bahannya: (Roti Naik daripada Resepi.Net)

400 gm tepung roti
100 gm tepung gandum
250 ml air
50 gm susu pekat
180 gm gula perang
100 gm mentega
11 gm yis segera (1 peket)
1 ct esen vanilla

Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali mentega dan uli hingga menjadi doh. (10-15 minit) Masukkan mentega dan uli lagi hingga menjadi doh yang licin dan kenyal
(petua pakar buat roti- (masukkan doh ke dalam plastik bersih dan uli dengan menggunakan plastik selama 10-15 minit.) Keluarkan dan sedia untuk proses seterusnya.

2. Cara lain: masukkan semua bahan ke dalam bread-maker, tekan setting doh dan tunggu hingga siap.

3. Tak perlu diperap, tetapi terus bahagikan doh kepada 16-20 bahagian (ikut saiz pilihan). Bulat-bulatkan, kemudian leperkan di tapak tangan.

4. Isikan inti kaya pandan dan cantumkan hujung doh menggunakan hujung jari. Pintal kemas seperti membuat pau agar inti tidak terkeluar ketika membakar. (lebih mudah jika kaya dalam keadaan sejuk dan agar pekat)

5. Susun dalam loyang yang telah dilengser dengan jarak 2 sm antara satu sama lain dan perap 45- 60 minit sebelum dibakar. Boleh ditutup dengan tuala dapur atau cling wrap. Tetapi jangan terkena permukaan roti pulak...

6. Panaskan oven pada suhu 190 darjah Celcius dan masukkan loyang roti di bahagian tengah oven. Bakar selama 15-20 minit atau hingga permukaan roti keperangan. Sapukan margerin pada permukaan roti sebaik roti dikeluarkan. Sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas bertutup. Roti tahan hingga 4 hari jika disimpan ditempat kering dan sejuk.




No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin