Sunday, April 19, 2009

Sendiri Punya Tomyam Campur

Selain Gulai Sembilang, satu lagi masakan yang suuuka sangat nak makan di kedai ialah tomyam. Kadang-kadang tu rasanya biasa je... maksudnya tak rugi kalau tak ulang la... tapi dah jadi tabiat agaknya... bila pergi restoran makanan Thai mesti nak pesan tomyam..

Banyak-banyak kedai dan restoran yang dah kami jamah hidangannya, tomyam yang paling 'best' masih lagi tomyam kat Vichudda. (satu kat Damansara Utama dan satu lagi kat Kuang). Siapa yang tak pernah rasa...silalah ke sana.. Memang sedaaaap. Masam cukup, manis ada, pedas ada... ringkasnya, memang tak puas semangkuk.

Yang lain tu, kadang-kadang, pergi minggu lepas, lain rasanya, pergi minggu ni lain pulak rasanya. Rupa tu dah ada tapi rasanya tak stabil...
Banyak kali juga K.An masak sendiri tomyam ni berpandukan pelbagai resepi dalam majalah dan tv, tapi masih tak dapat rasa Tomyam Vichudda... (apa resepi rahsia dia agaknya..?)

Tapi setakat nak jamu anak-beranak dan tetamu yang datang bolehlah rujuk resepi ni.. Nak yang 'asli' siam punya, kenalah berguru dengan tukang masak siam juga....heheh.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia (hujung jari kelingking)- diketuk
sedikit lengkuas- diketuk
2 batang serai-diketuk

3 biji cili padi akar- diketuk

1/2 labu bawang besar holland dihiris membujur

1/2 ketul kiub tomyam Knorr

sedikit isi ayam dan ketulan ayam bertulang

udang harimau banyaknya ikut suka

sedikit sotong dihiris kecil

1 1/2 biji tomato - 1/2 biji dikisar halus, satu lagi dibelah 4

***serba sedikit sayuran

cendawan tiram, bunga kobis, karot, seleri dihiris serong

daun limau purut- dicarik-carik

1 biji limau nipis diperah airnya

Cara membuatnya:

1. Tumbuk kasar bawang merah dan bawang putih. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, putih, halia, lengkuas hingga berbau wangi.

2. Masukkan 3 cawan air dan ayam. Didihkan. Masukkan tomato kisar, cili padi, kiub tomyam dan serai. Biar mendidih.

3. Masukkan karot, bawang besar, seleri, cendawan, tomato dan sotong. Akhir sekali masukkan udang, daun limau purut dan sayuran lain jika ada. Tambah garam dan sedikit gula.

4. Tutup api. Perahkan air limau nipis dan taburkan daun sup/bawang jika suka sebelum dihidang.

***Tambahkan cili padi jika suka lebih pedas dan tambahkan perahan limau jika suka lebih masam.

***Tomyam yang ditumis lebih harum baunya. Udang dan cendawan pula menambahkan keenakan tomyam.

***jika suka, boleh tambah daging dan ketam untuk lebih variasi rasa.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin