Saturday, April 25, 2009

Pengat Keledek

Semakin hari semakin ramai yang tidak mengenali apa itu pengat, apa itu cucur, apa itu lepat. Anak-anak semakin mengenali donut, kek coklat dan mafin.. Tak salah, sebab K.An pun suka kuih-kuih moden ni.. Tapi.. yang lama dilupa jangan... Terbukti masa K.An bawak pengat ni ke rumah abang ipar.. anak dia tanya..Apa ni..? Haa... nilah pengat keledek. Rasa, jangan tak rasa.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

300 gm keledek -kupas kulit dan potong dadu, saiznya besar sedikit daripada inti karipap
2 cawan santan sederhana pekat
1 sudu besar sagu biji- rendam dalam 1/4 cawan air
1/2 cawan air gula melaka
gula pasir secukupnya
secubit garam
1 helai daun pandan dikoyak dan disimpul

Cara membuatnya:

1. Rebus keledek hingga empuk. Toskan.
2. Masukkan santan, air gula melaka, daun pandan dan keledek ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana besar. Apabila mendidih, kecilkan api. Masukkan sagu, garam dan gula pasir secukupnya. Kacau sentiasa sehingga sagu jernih kesemuanya. Tutup api dan sedia dihidang panas atau sejuk.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin