Wednesday, April 29, 2009

Bingka Ubi Kayu (Bengkang)

Walaupun berlambak-lambak kuih-muih moden yang dirasa, kuih tradisional tetap jadi pilihan K.An. Bukan sahaja rasanya yang enak, tetapi terdetik di hati, kalau bukan kita yang memeliharanya, siapa lagi...?

Kuih bengkang ni (kata orang 'utagha') kalau dah mula makan... boleh habis satu loyang sekali ngap je.. Bila buat kuih ni, K.An selalu teringat Mak Njang kami yang sukaaa sangat bingka ubi kayu ni.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 10 orang- loyang 4 persegi besar)

4 cawan ubi kayu siap diparut
1 cawan gula pasir
1 sudu teh garam
2 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa

setitik dua pewarna kuning telur



Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul rata. Tambah 1 sudu besar gula lagi jika ingin lebih manis.

2. Panaskan loyang pada suhu 190 darjah api atas dan bawah. Lengserkan loyang dengan margerin.

3. Masukkan adunan ke dalam loyang. Ratakan. Letak di rak paling bawah dalam oven. Bakar hingga masak selama 1 - 1 1/2 jam. Keluarkan daripada oven bila bingka keperangan di bahagian atasnya.

4. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin