Di sini K.An bagi resepi untuk kedua-duanya sekali, yang hijau dan yang coklat.
Bahan-bahan: (menghasilkan satu loyang bulat berukuran 9 inci)
Lapisan bawah:
1 cawan beras pulut direndam dengan 1 cawan air selama 30 minit
1 cawan santan sederhana pekat daripada 1/2 biji kelapa
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Panaskan pengukus.Toskan pulut dan masukkan ke dalam loyang. Masukkan santan dan garam secukup rasa. (kurang tak apa, jangan terlebih masin). Gaul rata santan dan beras pulut.
2. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 20 minit dengan api kuat. Selepas 20 minit, angkat pengukus, gaul rata pulut dan rasa garamnya. Kalau belum masin, tambah sedikit lagi garam dan gaul sekata. Sekiranya pulut cukup masak, tekan padat ke dalam loyang dengan sudu atau senduk hingga rata.
*** sementara pulut tadi dikukus, sediakan lapisan atasnya:
Bahan-bahan:
2 biji telur gred A (jika gred kecil, guna 3 biji)
1/2 cawan gula putih
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1/2 cawan air pandan daripad 2 helai daun pandan
1 cawan santan sederhana pekat
sedikit pewarna hijau
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan dan kacau hingga gula hancur. Tapiskan ke atas lapisan pulut yang dipadatkan tadi dan kukus selam 15 minit atau hingga masak.
*** Untuk Seri Muka gula merah gunakan adunan berikut untuk bahagian atasnya:
1 cawan santan sederhana pekat
1/2 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur gred A
3/4 cawan air gula melaka/ gula merah sederhana pekat
3-4 sudu besar gula putih- rasa manisnya
Cara membuatnya:
Campurkan semua bahan dan gaul rata hingga gula hancur. Tapiskan ke atas lapisan pulut. Kukus 15-20 minit atau hingga kuih masak.
*** gula merah yang dimasak hendaklah ditapis dahulu untuk mengasingkan hampasnya.
No comments:
Post a Comment