Monday, April 13, 2009

Sambal Petai Udang

Sambal Petai Ikan bilis dah ada resepinya. Kali ni K.An kongsi resepi Sambal Petai Udang pulak. Mungkin ada yang belum pernah cuba masak sendiri di rumah. Dah ada resepi ni, bolehlah cuba.. senang je...
bersambung...(mata dah kuyu..)

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

400gm udang harimau -dibuang ekor dan potong hujung kepalanya

1 peket petai siap dikopek (boleh guna petai keping, ikut citarasa)

1/2 cawan cili kisar-pekat

3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk halus

sedikit belacan -hujung jari kelingking

1 sudu besar santan pekat

1 sudu besar air asam jawa cair

garam dan gula secukupnya

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi.

2. Masukkan cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan petai, air asam jawa, santan dan belacan. Masukkan 1/2 cawan air. Didihkan.

3. Masukkan udang dan kacau rata hingga udang masak. (lebih kurang 2 minit) masukkan garam dan gula secukupnya. Sedia dinikmati.

2 comments:

Rafifi said...

Mcm mana nak pilih petai yang power yea..Dah cuba resipi ni, makan ngan nasik lemak. Puas hati..

http://saysfifi.blogspot.com/2011/09/recipe-nasi-lemak-with-sambal-tumis.html

aini said...

saya akan cuba resepi ini. diharap suami dan anak2 suka akan rasanya. bagi saya ia lain sedikit kerana ada santan & belacan. saya cuba dulu. apa pun saya akan inform balik sekiranya saya dapat pujian dari suami dan anak2....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin