Monday, August 30, 2010

Agar-agar Bandung

Dah habis seloyang agar-agar gula merah, hari ni, kita buat pulak agar-agar bandung... Anak-anak perempuan kat rumah ni, memang suka kuih-muih warna 'pink' . Belum masuk waktu berbuka, dah habis separuh agar-agar dikerjakan 'Aisyah dan Maryam....sampai kena sorok untuk kakak-kakak yang berpuasa...


Bahan-bahan:

1 peket agar-agar (12 gm)
1/2 cawan gula
4 cawan air
1 cawan susu cair
2/3 titik pewarna merah
1 titik esen pisang atau esen ros

Cara membuatnya:

1. Masukkan agar-agar yang telah dibasuh dan ditoskan ke dalam periuk. Masukkan air dan didihkan hingga agar-agar cair.

2. Masukkan gula pasir. Biar hancur. Masukkan pewarna merah, susu cair dan esen pisang/ ros.

3. Kacau sebati dan didihkan. Matikan api dan tapiskan ke dalam acuan pilihan. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.

Agar-agar Gula Merah

Assalamualaikum wrt...

Ramadhan sudah memasuki minggu-minggu terakhir dan kemeriahan sambutan Hariraya makin terasa. Ramai juga yang hampir terlupa pula dengan sambutan Hari Kemerdekaan negara kita Malaysia. Kepada yang menyaksikan rancangan Khas Bersamamu Bebaskan BUmi Palestine di TV3, pasti insaf dengan kemakmuran negara kita dan nikmat yang dikecapi.

Yang penting, hargailah segala apa yang ada di depan kita dan bersyukur atas nikmat Allah SWT.
Masih juadah bertema Ramadhan, antara yang senang disediakan dan digemari semua ialah hidangan manisan pencuci mulut seperti beraneka jenis agar-agar. Macam-macam boleh dibuat. Contohnya agar-agar gula merah ni... sungguh mudah.

Bahan-bahan:

1 peket agar-agar kering (12g)
4 cawan air biasa
1 cawan susu cair
1 biji telur
150 gm 'brown sugar' - yang halus dalam peket

Cara membuatnya:

1. Masukkan agar-agar yang telah dibasuh dan ditoskan ke dalam periuk. Masukkan air. Masak hingga agar-agar cair.

2. Masukkan gula perang. Pukul telur dengan susu menggunakan whisk di dalam mangkuk lain hingga sebati.

3. Apabila campuran agar-agar telah mendidih. Matikan api. Tapiskan ke dalam acuan. Masukkan campuran susu cair dan telur. Kacau rata.

4. Sejukkan agar-agar hingga keras dan potong untuk dihidang,

Thursday, August 26, 2010

Ayam dan Udang Panggang Santan Utara

Assalamualaikum....

Entah kenapa, di bulan puasa ni, dalam keadaan perut lapar nilah kita dok teringin jenguk blog masak-masak, tengok rancangan masak-masak kat Tv dan intai restoran dan hotel yang sediakan pelbagai juadah berbuka puasa.... tahu-tahu sajalah bila keinginan menguasai diri, dah lupa dah keperluan sebenar.....hmmm itulah namanya nafsu. Jadi sebelum nak menempah, membeli dan memasak tu, tanya dulu saiz perut yang nak diisi. Petua K.An, selalulah membuat anggaran separuh daripada yang disebut di mulut. Contohnya kalau buat karipap 10 ketul, maknanya 5 ketul je yang larat di makan.

Kalau beli taufu-fa 2 bekas, 1 bekas je yang mampu dijamah. Kalau awal-awal dah rasa tak habis, cepat-cepat sedekah kat jiran... Untung dapat pahala lebih daripada biasa.

Bagi yang memilih untuk berbuka di hotel-hotel tu, selain berpada-pada, pastikan juga hotel yang dipilih telah mendapat sijil halal daripada JAKIM. Mencari yang halal itu wajib bagi setiap orang Islam.. (hujung minggu lepas, Jakim umumkan 10 hotel yang ditarik sijil halalnya).. Rujuk di laman web Jakim.

Kalau teringin sangat nak makan bufet, buat aje senarai makanan yang nak dimakan... belilah 1 atau 2 jenis sehari sampai habis Ramadhan. Kalau rajin memasak, masak sendiri di rumah. Segar, bersih dan pasti halal.

Hari ni kalau teringin nak makan ayam panggang, boleh cuba resepi klasik k.An ni.

Sebenarnya, resepi ayam panggang atau ayam percik ni lebih kurang sama je. Tapi yang penting, tempoh perapan dan cara memasaknya yang membezakan rasanya. Paling sedap jika dipanggang di atas api arang atau sabut macam di kampung-kampung. Boleh juga dipanggang di dalam oven. Kalau nak sihat, panggang je dalam kuali tak melekat. Apapun, jom kita tengok resepi....

Bahan-bahan:

1 ekor ayam 1 1/2 kg (sederhana)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh lada hitam
4 biji buah keras

**** giling/ tumbuk/ kisar semua bahan di atas

2 keping asam keping
1 batang serai
1 sudu teh gula pasir/ boleh ganti dengan madu
1 biji kelapa- ambil 3 cawan santan
sedikit garam

Cara membuatnya:
1. Masukkan bahan giling ke dalam periuk dan gaul dengan ayam. Masukkan asam keping, serai, gula, garam dan santan. Gaulkan.

2. Jerangkan ayam samapai 3/4 masak. Terbalikkan agar ayam masak sekata.

3. Angkat ayam. Asingkan kuah dan panggangkan ayam. Siramkan kuah ketika memanggang ayam. Jika memanggang di dalam oven gunakan suhu 190 darjah dan siramkan kuah sekali-sekala hingga ayam masak. Cucuk dengan garpu dan jika air yang keluar jernih, bermakna ayam sudah masak. Potong dan hidang. Jika ada baki kuah, renehkan hingga pekat dan hidangkan bersama ayam panggang.

*** uadang tu K.An masak sbentar sahaja dan panggang sebentar juga kerana udang lebih cepat masak. K.An tak makan sebab masih pantang, tapi abang Azam kata sedap sangat rasa udang tu... Alhamdulillah

*** Petua seorang rakan yang juga cikgu Sains... katanya bila makan sate atau makanan yang dipanggang dengan arang, makanlah timun bersama untuk meneutralkan karbon yang kita dah telan bersama ayam atau daging yang dipanggang. ooo... gitu rupanya..

Sandwich Goreng...menu bujang...

Assalamualaikum...

Hari ni, kononnya nak puasa juga sebab rasa tak seronok juga bila orang lain puasa, tapi kita, bangun sahur juga, tapi tak boleh puasa.... Habis juga sehari penuh sampai berbuka , tapi belum ada rezeki nampaknya... kepada ibu-ibu lepas bersalin tentu faham kan... kadang-kadang sampai 10 kali bersuci pun, belum tentu suci... Ada lah hikmahNya tu... belum cukup rehat agaknya..

Kali ni, untuk semua menu ringkas, sesuai untuk semua acara di bulan puasa, sahur boleh, berbuka boleh, nak makan masa 'moreh' pun boleh... Di rumah K.An, laku betul sandwich goreng ni... senang dan mengenyangkan..
Bahan-bahan: Menghasilkan 4 set sandwich

Inti:( boleh guna untuk 2 kali hidangan)

1 tin kecil sardin
2 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar dihiris nipis
sedikit garam
1 sudu teh gula

Cara menyediakan: Tumiskan bawang hingga layu. Masukkan cili kisar dan tumis hingga masak. Masukkan sardin bersama sosnya. Tambahkan sedikit air, garam dan gula. Didihkan sebentar hingga pekat. Ketepikan.

Adunan luaran sandwich:

1 biji telur A
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar air biasa
secubit garam

*** bancuh sebati didalam mangkuk leper.

Cara membuat sandwich goreng.

Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Potong dua roti sandwich. Hancurkan isi sardin bersama kuahnya. Isikan inti dan cantumkan. Celupkan ke dalam adunan telur. Goreng hingga keperangan menggunakan api sederhana.. Toskan dan sedia dinikmati panas atau sejuk.
Sandwich kekal lembut walau beberapa jam selepas disediakan..

Thursday, August 19, 2010

Telur Bungkus dan Menu Ulangan

Assalamualaikum wrt...

Hari ke 9 solat Tarawikh.. anak-anak K.An kata, surau dah tak berapa ramai orang.. dah tak berebut tempat (kat bawah kipas) lagi...

Kenapa macam tu ye..? minggu pertama, berduyun-duyun semua ke masjid dan surau nak bertarawikh... tapi makin lama, makin pendek safnya.. tak baik gitu tau. Sepatutnya, makin dekat raya, makin berlumba-lumba kita beribadah sebab makin banyak ganjaran yang dijanjikan Allah terutamanya ganjaran malam Lailatul Qadar. Yang hairannya, ke mana pulak perginya jemaah yang ramai-ramai sebelum ni.. takkan sibuk 'shopping' raya pulak? Apapun, kepada anda yang membaca, K.An harap kita tak tergolong dalam golongan yang hangat-hangat 'taik ayam' ni ye...

Selain ibadah khusus, jangan lupa juga, memasak pun jadi ibadah juga di bulan puasa ni... nak-nak lagi memasak dan menyediakan makan untuk orang yang berpuasa. Banyak pahalanya. Walaupun penat, luangkanlah sedikit masa menjenguk dapur.

Dengan keadaan masih berpantang di hari kedua puasa K.An masak menu ulangan je. Tomyam Udang(resepi tomyam) dan Telur Bungkus (Resepi) kegemaran anak-anak.
Kuih apam Gandum tu, K.An buat untuk hidangan sarapan masa mak dan ayah mertua datang bertandang sebelum puasa. sangat mudah, sebab tak guna banyak tenaga ibu berpantang ni.. Ayah mertua K.An suka kuih ni.

Buah rambutan tu hidangan berbuka puasa, pemberian jiran selang sebuah rumah kami.. Masak merah sotong tu pulak lauk hari ke berapa entah dah tak ingat.... hihihi....
Tengok menu-menu tu, jangan ingat K.An tak pantang.... lauk orang pantang ada... ikan bakar dengan singgang ikan tu untuk saya... (Resepi singgang kat sini..)
Tapi ikan pari dengan air asam tu bukan K.An punya.. Ikan pari tak boleh makan.... bisa...

Sebenarnya teringin juga tengok anak-anak ngan abg Azam punya lauk-pauk... tapi sabaaar ummi.. nanti dah habis pantang boleh makan semula...

***untuk resepi, klik pada menu yang dah di'link' kan....

Tuesday, August 17, 2010

Krim Karamel Lapis Coklat

Banyak-banyak bersabar ye..... kalau tengok gambar, semuanya sedap kalau perut dah lapar macam ni... Tuan-tuan dan puan-puan semua, kalau ada pinggan jiran sebelah yang belum dipulangkan, bolehlah buat krim karamel ni yang 'spesel' sikit berbanding krim karamel biasa... (walaupun yang biasa tu pun kalau kat restoran eksklusif/ hotel, reganya spesel yang amat)...

Bahannya mudah dan masa membuatnya pun singkat... tambah pulak kalau memang dah ada gula hangus dalam simpanan. lagi cepat... Resepi ni dah disalin setahun lepas dari Dapur Ijan kt Finland tu..masa dia baru bersalinkan si Darwish..(opps..... tersasyul pulak.... sori aaa Ijan.. mmg sahih tgh pantang ni) nama anak Ijan si Mikael... Darwish anak Hana... hai baru 2 orang sepupu dah tersasyul...) nama anak K.An- Munirah... hehehheh...

Kalau tak silap katanya dia skodeng resepi kat rumah Jiya dan Kak Ummi pun dah buat puding ni... yang penting... sedaaaap...Terima kasih kepada semua yang dah kongsi resepi (mana-mana yang tertinggal, bagitau ye...)

Bahan-bahan:

Gula Hangus

Cara membuatnya:
Masukkan 1 cawan gula pasir ke dalam periuk. Gunakan api perlahan dan biarkan gula mencair. Kacau sekali-sekala seperti di dalam gambar. Apabila gula telah hangus dan cair kesemuanya, masukkan 1 cawan air. Biarkan hingga mendidih dan kacau hingga karamel cair. Ketepikan dahulu.
Bahan-bahan puding:

Bahan A:

1 tin susu cair
5 sudu besar gula pasir- K.An guna 4 sudu besar sahaja
3 biji telur A/ 4 biji telur B
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung (resepi asal tak letak)

Bahan B:

1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telur A/ 4 biji telur B
4 sudu besar serbuk koko/ 1 sudu teh Nescafe+ 1 sudu teh pes coklat (coklat emulco)

Cara membuatnya:

1. Campurkan Bahan A dan bahan B dalam mangkuk berasingan. Kacau rata. (K.An pukul sikit telur dan gula menggunakan 'whisk' hingga gula hancur .. kemudian campurkan bahan lain) Tapiskan.
2. Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci. Lenserkan loyang dengan sedikit margerin.

3. Tuangkan sebahagian gula hangus dan masukkan loyang ke dalam pengukus yang telah mendidih airnya. Masukkan 1 cawan adunan A. Kukus selama 5-7 minit. Setelah masak, masukkan 1 cawan adunan B pula dan ulang proses hingga habis adunan..

4. Sejukkan sebentar puding sebelum dikeluarkan daripada loyang. (Cungkil keliling loyang dengan pisau nipis agar puding tertanggal daripada loyang) Tekapkan bekas/ pinggan yang lebih besar di atas loyang dan segera terbalikkan. Potong dan hidangkan bersama baki gula hangus.

Lebih sedap dihidang ketika sejuk... terasa coklatnya...

Friday, August 13, 2010

Amalan Berjimat dan Bersedekah di Bulan Puasa

Assalamualaikum wrt...

Masak apa hari ni ye..? Bagi yang tak dapat memasak kerana kesuntukan masa pastinya akan mengunjungi bazar-bazar Ramadhan yang berada di kawasan masing-masing. Yang penting, sebelum membeli, fikirkan dulu saiz perut yang nak diisi... jangan main beli je... sudahnya banyak yang dibakul sampahkan berbanding yang dijamah. Asalnya nak berjimat di bulan puasa, lain pula jadinya.

Bagi K.An dan keluarga, dah bertahun kami amalkan, berbuka puasa di rumah dan memasak sendiri hidangan walaupun ringkas. Kalau nak cari lauk-pauk dan kuih-muih penuh meja, memang tak ada di rumah kami. Cukup sekadar 1 atau 2 jenis lauk dan juga 2 jenis kuih. Air pun macam biasa je, teh o suam... sekali-sekala je nak buat air sejuk sebab air yang berais akan menyebabkan badan lesu dan berat pulak nak bertarawikh nanti.
Di hari pertama puasa, K.An masak Ayam Merah Kukus kegemaran semua. Klik resepi kat sini ye.. Masak banyak sekali untuk bersahur nanti. Buat kuih sagu... air oren dan teh O suam. Dah siap
Hari-hari berikutnya pun tak banyak beza.. masak ikut permintaan anak-anak terutamanya.. lagipun tak sempat pun nak mencari-cari reepi baru dengan iklan yang banyak sepanjang hari hehehhh...
Apa yang penting di bulan puasa ni kena banyakkan bersedekah dan banyakkan berjimat... Kalau masak banyak, hulur-hulurlah sepinggan dua kepada jiran sebelah...

Batil / Talam Pisang Kukus

Selamat Berpuasa semua... dah masuk hari ke-3 berpuasa, tentu dah tak terasa kepenatan lagi... Alhamdulillah, hari ni di Putrajaya, hujan turun dengan lebatnya di tengahari Jumaat menyejukkan suasana. Segar rasanya..

K.An tak nak cerita panjang sebab, tak sempat pulak nanti nak taip resepi... singkatnya masa, tapi kalau ada resepi mudah tu, rajin-rajinkan diri ke dapur. Lebih seronok rasanya berbuka puasa dengan air tangan sendiri.

Hari ni K.An sajikan kuih mudah warisan mak K.An.. kuih orang banjar tapi tak pasti Banjar di tempat lain. Kuih ni mudah sebab tak perlu daun pisang untuk membalut, tak perlu banyak bahan... yang wajib ada cuma pengukus...
Bahan-bahan:

10 biji pisang masak- K.An gunakan pisang awak (lebih kurang 300 gm)
1 cawan tepung beras
3-5 sudu besar gula pasir (ikut jenis pisang)
1 sudu teh garam
2 cawan santan pekat- K.An gunakan 200ml santan kotak dicampurkan air menjadi 2 cawan.

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus. Sediakan loyang berdiameter 7 inci.
2. Lecek pisang hingga hancur. Gaulkan bersama tepung, santan, gula dan garam. Masukkan ke dalam loyang. Ratakan.
3. Kukus selama 20 minit atau hingga kuih masak. Sejukkan selama 5 jam sebelum dipotong.

*** Seeloknya masak di waktu malam dan boleh dihidang diwaktu pagi. Kalau nak sedia untuk hidangan berbuka, masak waktu malam, waktu sahur simpan di dalam peti sejuk. Bila nak berbuka nanti bolehlah dihidang.
Yang kat bawah ni saudara mara kuih ni jugak. Dah pernah siarkan resepi sebelum ni... Namanya Batil juga tapi Batil Berkepala, maksudnya ada lapisan gula merah atasnya tu.. Nak resepi klik kat sini ye..

Tuesday, August 10, 2010

Sup Ikan Merah untuk sahur....

Dah fikir nak masak apa untuk sahur nanti..? Bagi K.An sekeluarga, kami tak begitu cerewet bab makan ni. Alhamdulillah selalunya baki lauk berbuka boleh dibawa untuk sahur. Kalau habis, cukup dengan sambal telur pun berselera makan untk alas perut berpuasa keesokannya.

Kebetulan K.An berpantang, sesuai untuk semua, sup ikan merah ni bukan sahaja mudah tapi cukup sejenis lauk ditambah sambal belacan dan nasi putih... dah siap hidangan.

Sebelum ni dah ada sup ikan Nyok-nyok, tapi resepi tu K.An gunakan sup bunjut ikan Adabi. memang mudah. Kali ni K.an maska gunakan rempah sup yang serbuk biasa je... (rempah sup serbuk adabi)

Bahan-bahan:

1 ekor ikan merah +/- 300 gm- potong 3
1 sudu besar rempah sup Adabi-serbuk
1 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih, 1 inci kulit kayu manis, 3 biji buah pelaga
4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1/2 inci halis- dihiris halus
minyak untuk menumis
daun sup, bawang
1 sudu teh Asam Jawa Xtra Adabi
1 biji tomato dibelah 6_ ikut citarasa
3 biji cili padi diketuk- jika suka
1 batang seleri dihiris nipis
1/4 labu bawang besar holland dihiris kasar
air, garam secukupnya
Ikan segar hasil ekspedisi memancing (yang ini dapat dengan rawai)

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah ratus hingga wangi dan bawang keperangan.

2. masukkan 2 cawan air dan rempah sup. masukkan cili padi, asam jawa, seleri, bawang besar, tomato dan biarkan mendidih selam 5 minit supaya rempah masak.

2. Masukkan ikan dan garam. Tutup periuk dan didihkan lagi 5 minit. Rasa garamnya dan taburkan daunsup dan bawang yang dihiris halus.. jika sudah cukup rasanya bolehlah dimatikan api dan dihidang.

*** tambah air jika ingin kuah yang lebih banyak. Sup akan terasa manisnya selepas lebih kurang 10 minit api dimatikan.. tak tau kenapa, mungkin masa ni air daripada ikan dah sebati dengan kuah. (K.An tak pernah letak gula dalam sup sebab K.an suka rasa manis semulajadi daripada ikan, sayur daging atau tulang)

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan..

Assalamualaikum wrt.... Alhamdulillah, dipanjangkan umur kita sekali lagi pada tahun ini bagi mengecap nikmat bulan Ramadhan yang sangat mulia.

Selain kewajipan berpuasa, solat Sunat Terawikh dan amalan bertadarrus telah dijanjikan Allah ganjaran berlipat ganda banyaknya. Gunakanlah kekuatan diri yang ada memaksimakan amaln kebajikan di bulan penuh rahmat.

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah K.An panjatkan kerana kelahiran zuriat ke-6 Munirah Huda yang lebih awal daripada tarikh jangka lahir. InsyaAllah ada rezeki sempatlah K.An berpuasa. Yang paling terasa nikmatnya nanti, hari Raya kali ini adalah hari ke -45 K.An bersalin... mmmmph.. raya betul la tu..

InsyaAllah jika ada kesempatan, dapatlah K.An kongsi pelbagai resepi seuai dengan hidangan sahur dan berbuka puasa... almaklum, dah tak menang tangan dibuatnya sekarang ni..

Akhir kata selamat berpuasa dan selamat berterawikh...


Wednesday, August 4, 2010

Mai-mai... Gulai Sembilang...

Dah 8 hari berlalu... tak terasa dah selesai juga masa-masa kritikal lepas bersalin... K.An kembali ke dapur seawal hari ke-3 selepas melahirkan... almaklum, dah anak ke-6, jaga sendiri je..

setakat hari ni, baby Munirah pun tak banyak ragam... tidur lena siang dan malam.. minum susu pun banyak dan dah mula salin kulit nak membesar. Risau juga takut kena demam kuning, tapi alhamdulillah di hari ke-3, ambik darah di hospital, ada sikit kuning tapi tak sampai kena masuk wad. Ikut petua ramai, K.An pun minum susu kambing dan bagui juga baby minum susu kambing tu... Alhamdulillah , berkesan juga..
Dah lama tak bersiaran, hari ni K.An kongsi resepi yang patutnya ke skrin untuk bulan Julai tapi dah ter'masuk' wad pulak.. Ikannya abang Azam dapat masa ekspedisi memancing di Pulau Ketam 20 Julai lepas.... sempat lagi tu, walaupun isteri dah saraaat sangat... (bagi can kat dia...)

Gulai sembilang ni kegemaran Abang Azam (suami saye tu...) dan biras-birasnya ...(abg Mie, abg Zul...abg Jis suka ke...?.. tak ingat pulak) Selalunya makan di kedai kat Kuala Kurau atau batu 5 sebab susah nak dapat sendiri yang segar kalau cari di pasar. Semua dah diborong kedai makan.

Kepada yang tak tahu, Ikan sembilang ni rupanya macam ikan keli tapi ianya jenis ikan laut dan Warnanya gak ke merahan (pink gitu).. Tak tahulah rasa gulai K.An ni macam kat kedai ke tidak, tapi kalau nak makan gitu-gitu boleh lah... (ye tak bang?)
Bahan-bahannya: (hidangan untuk 2-3 orang)

1 ekor ikan sembilang saiz sederhana (lebih kurang 500 gm)- potong kecil dan bersihkan macam ikan laut lain sebab tak berbau

3 sudu besar rempah kari ikan- bancuh dengan 1 cawan air
1-2 sudu besar cili kisar
3 tangkai cili kering- kerat 1 inci
4 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris
2 tangkai daun kari- lurut daunnya
1/2 sudu teh halba campur-ikut citarasa
1/2 cawan santan pekat
air secukupnya
1/2 sudu teh asam jawa xtra Adabi
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, putih, cili kering dan halba campur hingga wangi. Masukkan rempah kari, daun kari dan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan 1 cawan air dan santan pekat. Masukkan asam jawa dan biarkan mendidih. Tambah garam dan gula. Jika ingin kuah banyak, boleh tambah sikit lagi air. Masukkan ikan dan didihkan gulai hingga ikan lembut.(tutup periuk)
3. Cucuk ikan dengan garpu... jika ikan telah masak bolehlah dimatikan api dan dihidang bersama nasi putih.