Monday, August 30, 2010

Agar-agar Bandung

Dah habis seloyang agar-agar gula merah, hari ni, kita buat pulak agar-agar bandung... Anak-anak perempuan kat rumah ni, memang suka kuih-muih warna 'pink' . Belum masuk waktu berbuka, dah habis separuh agar-agar dikerjakan 'Aisyah dan Maryam....sampai kena sorok untuk kakak-kakak yang berpuasa...


Bahan-bahan:

1 peket agar-agar (12 gm)
1/2 cawan gula
4 cawan air
1 cawan susu cair
2/3 titik pewarna merah
1 titik esen pisang atau esen ros

Cara membuatnya:

1. Masukkan agar-agar yang telah dibasuh dan ditoskan ke dalam periuk. Masukkan air dan didihkan hingga agar-agar cair.

2. Masukkan gula pasir. Biar hancur. Masukkan pewarna merah, susu cair dan esen pisang/ ros.

3. Kacau sebati dan didihkan. Matikan api dan tapiskan ke dalam acuan pilihan. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.

6 comments:

  1. salam kak...
    berselera sungguh tgk resepi-resepi kt cni...

    sy add akak dlm bloglist sy ye...

    ReplyDelete
  2. salam........jalan2 cari resepi kat periuk tanah.
    Sedapnye agar-agar bandung bolehla wat tuk berbuka besok...
    minta izin yer

    ReplyDelete
  3. Assalam tuan rumah..

    Saya dah cuba resepi ini..sedap n tak manis. Anak perempuan suka, buat atas permintaannya.

    Saya C n P resepi dari blog tuan rumah ye..

    ReplyDelete
  4. salam adnazthie: terima kasih sudi cuba resepi.. silakan c & p .. ok je

    ReplyDelete