Monday, November 2, 2009

Mushroom Soup

Beberapa hari lepas, ada permintaan daripada Sharifah (kawan adik ipar K.An) yang inginkan resepi mushroom soup ala-ala pizza hut tu..

K.An ada beberapa resepi, tapi K.An paling suka versi ni yang mudah dan kurang menggunakan bahan perisa.. Sedap dan digemari suami, anak-anak dan tetamu yang merasa.. Resepi asal daripada minami133@myresepi.com.. Tq banyak-banyak minami... sup ni lebih sedap daripada yang dibeli di dalam tin..

Bahan-bahan:( hidangan untuk 6-10 orang)

1 keping dada ayam- potong kecil
1000 ml air
500 ml susu segar kotak    (boleh guna juga susu low fat/ full cream dalam kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang
1 cawan tepung gandum- dibancuh dengan 500 ml air- kacau sebati guna whisk

garam secukupnya

Cara membuatnya:

1. Didihkan air di dalam periuk. Masukkan potongan kecil isi ayam dan didihkan hingga isi ayam masak.

2. Kemudian masukkan susu dan kiub ayam. Perlahankan api. Kacau sentiasa dan kemudian masukkan cendawan yang dipotong kecil-kecil.

3. Masukkan bancuhan tepun gandum dan kacau hingga pekat.   (guna api kecil ye... supaya sup masak rata...).

4.   Tambah garam secukup rasa dan siap dihidang bersama roti bakar atau roti bawang putih... hmmm.. yummmy..

5 comments:

Fuuhhhh la la ..... said...

wahhh... senang je kalo wat sendiri kan.... biasanyer saya beli yg dlm tin tu je... nti nk try le resipi akak nih.... cicah ngan roti... perghhh sedapppp

littlekidzshoppe said...

nk guna susu aper yer, HL dutch lady

My Dapur said...

memang sedap klu msk sendiri..boleh rasa cendawan tu..

Sofya said...

nampak cam tak susah sgt pun.. nt nak cubaa.. tq kak share resepi

PuTeRi DYaNa @ PuTeRi MaNJa said...

cendawan butang tu dari brand pe?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin