Saturday, November 14, 2009

Masakan kampung..

Teringat dulu-dulu kat kampung, kalau nak makan kangkung, pergi je kat belakang rumah, petik kangkung air kat dalam telaga.... buat kacau goreng dengan udang kering atau masak lemak kuning dengan ikan bilis... sedap dan rangup.. kena dengan ikan sepat goreng cicah sambal belacan... fuhhhh... meletup..!!!

Tapi yang ini petik kat pasar je... beli seikat, goreng campur ikan masin.... untuk makan tengahari
Bahan-bahan:( hidangan untuk 2 orang)

1 ikat kangkung- bersihkan- potong 2 inci panjang
1 ketul ikan tenggiri masin
2 ulas bawang putih dan 1 ulas bawang merah- ditumbuk kasar
1 biji cili merah dihiris- boleh juga ditumbuk jika suka
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh kicap manis
garam jika perlu
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan ikan masin. Goreng hingga agak keperangan. Angkat dan ketepikan dulu.
2. Masukkan bawang dan tumis sebentar. Masukkan sedikit air, kangkung, sos tiram, kicap manis dan cili. kacau goreng hingga kangkung agak layu( kalau guna api kuat-sekejap je dah masak) Hancurkan ikan masin dan buang tulang. Campurkan ke dalam sayur, gaul sebati dan boleh dihidang.

K.An buat masak lemak cili api ayam dan sambal belacan... Jom makan..

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin