Tuesday, September 1, 2009

Kerabu Sotong

Kalau nak berselera makan di bulan puasa ni, kalau di tekak K.An anak-beranak, nak kena pedas dan ada masam-masam sikit, terutamanya waktu sahur.... Untuk anak-anak wajib lauknya mesti ada warna merah. Tapi kalau untuk abinya, ada kerabu ni... dah cukup membuka selera.

Sepertimana kerabu siam yang lain, bahannya hampir sama, cuma bahan utamanya kita tukarkan seperti ayam, udang dan sotong. Boleh juga guna isi ikan yang digoreng. Selamat mencuba..!!

Bahan-bahan; (hidangan untuk 5 orang)

200 gm sotong sederhana besar- dipotong cincin
1/2 cawan kelapa putih disangrai sebentar hingga berbau wangi- jangan garing, cukup keperangan sedikit sahaja

Bahan dikisar halus:

2 batang serai dihiris kecil
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
5 tangkai cili api akar- ikut citarasa

2 biji limau nipis diperah jusnya
1 sudu besar rata gula pasir- boleh ganti dengan gula perang
1 sudu teh sos namphla
1/2 sudu teh garam
segenggam taugeh-buang akarnya- jirus air panas sebentar
1 urat kacang panjang dihiris halus
1/2 labu bawang besar dihiris halus
1 biji cili merah dihiris panjang- untuk warna

Cara membuatnya:

1. Kisar bahan di atas hingga halus. Masukkan 1/4 cawan kelapa goreng dan kisar 3 saat, agar kelapa halus. (baki kelapa simpan dalam bekas bertutup dalam freezer untuk buat kerabu lain)

2. Celur sebentar (2 minit) sotong dalam 1/4 cawan air mendidih dan toskan. Jangan buang airnya.
3. Masukkan bahan kisar termasuk kelapa, isi sotong, jus limau dan 2 sudu besar air rebusan di dalam mangkuk. Masukkan sos ikan, cili merah, bawang besar hiris, taugeh, kacang panjang, sedikit garam dan gula dan gaul sebati kerabu.

4. Boleh dihidang segera atau sejukkan dalam peti ais sebelum dihidang.




2 comments:

batu lesung said...

kak an...memang best lar kerabu..aritu miza tengok rosyam nor wat kerabu pucuk paku...sodapnyer..tapi kalau sorang ja makan..yang sodap jadi tak sodap...

hana said...

ishhhh cedapnyer ni kak! terliur dh nih! huhuhuuu...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin