Thursday, August 27, 2009

Ayam Sos Pedas, Lemak Cili Api Tenggiri dan Puding Santan Pandan


Sepatutnya cuma 3 hari di Morib ni, tapi berat hati pulak nak balik.
Belum puas bersantai bersama suami dan anak-anak. Abang Azam pun memang awal-awal lagi ambil cuti sampai Rabu. Sudahnya, pukul 10 pagi K.An telefon pengurus Rumah peranginan... merisik kekosongan rumah. Banglo yang kami duduk ni, dah ada penghuni untuk hari ni, tapi nak dikatakan ada rezeki kami... ada lagi rumah berkembar yang kosong. Tanpa fikir panjang, K.An tempah terus sampai esok....

Kemas barang, angkut ke rumah depan... hahah... kelakarnye.. Rumah ni pencahayaannya sangat bagus... puas hati... Lepas Solat Zohor, terus masak sebab lepas Asar nak ke bazar Ramadhan pulak....
Iqbal dah pesan, hari ni nak makan yang pedas-pedas... ok... ikan cantik ada, cili api ada tapi lesung batu pulak tak ada... Buat aje, asal jadi...

Bahan-bahan:

3 keping ikan tenggiri
5-10 tangkai cili api- k.an cincang halus je sebab tak boleh tumbuk**
3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, dicincang halus**
sedikit halia diketuk
sedikit serbuk kunyit
1 1/2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping

Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk, kecuali santan pekat. Biar mendidih. Perlahankan api.
2. Terbalikkan ikan agar masak rata. Masukkan garam. Cucuk ikan dengan garpu untuk mengetahui ikan telah masak sepenuhnya.
3. Masukkan santan pekat dan didihkan. Kacau seketika dan tutup api.

pencuci mulut hari ni- puding santan pandan.. resepinya di sini. Kali ni rupanya lebih cantik dan licin..

Ayam Sos Pedas

Menu ni pun dah ada dalam entry lepas.. kali ni k.An lebihkan cili kisar untuk lebih pedas. Yang lain sama sahaja.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

5 ketul ayam- gaul dengan garam dan kunyit. Goreng separa garing.
3 ulas bawang merah dihiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
sedikit halia dihiris halus
kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih serba satu
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam periuk atau kuali. Tumis bawang merah, putih halia dan rempah ratus hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos cili dan 1/2 cawan air. Masukkan ayam dan tutup seketika hingga mendidih.

3. Buka tudung periuk. Gaul rata ayam dan kuah. Masukkan gula dan tambah garam jika perlu. Angkat bila kuah pekat dan boleh dihidang bersama lauk lain.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin