Friday, September 3, 2010

Kuih Bom diberi Nama....

Assalamualaikum wrt... sibuk nampaknya kakak-kakak, adik-adik di dapur tu buat kuih raya. Tahun ni, K.An beralah le nampaknya. Hasrat di hati nak buat juga, tapi apa kan daya, ada dua tangan je... tak sempat nak dikejar semuanya. Alamatnya... K.An beli kerepek-kerepek je gayanya. Kalau biskut raya, kalau tak ditempah dari kakak K.An, memang jarang K.An beli yang dah siap dijual tu... tak puas hati dengan rasanya....

Dalam sibuk-sibuk buat kuih tu, jangan lupa meningkatkan amal ibadat di 10 malam terakhir Ramadhan ni... Ganjaran malam Lailatul Qadar yang Allah janjikan tak ternilai harganya..

Dalam dok sibuk,petang semalam masa dah nak berbuka puasa, jiran K.An mengetuk pintu menghantar juadah. Kebetulan kelmarin K.An buat kuih ketayap. Seperti biasa buat inti lebih untuk sebarang projek tambahan. Dalam masa suntuk gitu, teringat nak baut kuih bom. Bahan pun ada... 30 minit, siap 8 biji (buat sikit)sebab kuih berasaskan pulut ngan tepung pulut K.An tak boleh makan lagi... Tu pasalnya terbantut sikit aneka kuih tradisonal kali ni....

Abang Azam pun tak percaya tau... bila K.An suruh hantar balasan ke rumah jiran... Tak percaya??... cubalah sendiri... yang penting inti kelapa dah tersedia...
Ada sejarah kuih bom yang diingat mak K.An dan 7 adik-beradik perempuan dalam keluarga kami... Alkisah, dulu-dulu masa K.An kecik, kawan-kawan arwah ayah selalu bertandang ke rumah kami bersama keluarga mereka.. Ada seorang cikgu ni datang dengan anak dan isterinya di suatu petang. Kebetulan kami tengah menyediakan kuih bom ni. Macam biasa, setalam punya bajet. Sungguh- sungguh makcik ni nak tolong juga membuatnya, jadi kami pun berilah laluan..

Sebenarnya masa dia dok menolong tu kami dah nampak kesilapannya... Kuih ni jangan dikepal-kepal masa nak membulatkannya lepas diisi inti tu... nanti masa digoreng, meletup tau... tapinya tetamu, tak adalah mak K.An menegur... Bila digoreng je, apa lagi, yang makcik ni buat... jadilah macam bom... sampai sekarang tiap kali buat kuih ni, teringat sejarah silam...

Di tempat kami, kuih ni juga dikenali sebagai onde-onde... Bahan mudah, cara pun senang: Resepi turun-temurun mak K.An Hajah Selamah...

Bahan-bahan menghasilkan 8 biji kuih bersaiz bola golf:

1 cawan tepung pulut
1 sudu besar (penuh) tepung gandum
1/4 sudu teh garam

1/2 cawan air biasa
bijan secukupnya
minyak untuk menggoreng

inti kelapa secukupnya

Cara membuatnya:

1. Gaulkan tepung gandum, tepung pulut dan garam di dalam mangkuk. Masukkan air sedikit-demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh lembut.

2. Ambil sedikit doh sebesar bola ping-pong dan leperkan di tapak tangan. Isikan inti secukupnya.

3. Cantumkan keliling doh dan bulatkan dengan menggolekkan di antara dua tapak tangan. Jangan dikepal atau di picit-picit ye.... ni pantang kuih bom.. nanti meletup.

4. Taburkan bijan di atas pinggan leper. Golekkan kuih yang siap diisi inti tadi di atas bijan hingga rata. Buat hingga habis sambil kuih yang siap digoreng agar kuih lembut setelah dimasak.

5. Panaskan minyak dan goreng kuih dengan api sederhana. Kacau sentiasa agar kuih masak rata. Goreng hingga keperangan. Angkat, toskan dan sedia dihidang.


3 comments:

Norida Akmal said...

salam k.ann
lama dah xmkn kuih bom ni.. kalo kat kampung masa bulan puasa mesti ade tuk berbuka puasa.....
lepas nie xyah belila buat sendiri..

makcikkantin said...

tadi buat ketayap untuk berbuka..inti ada lagi...entah entah jadi bom esok.....Selamat Hari Raya Aidil Fitri.

cikmanggis said...

salam Ann..insyallah minggu depan lepas hantar anak sekolah nak singgah rumah ann ni:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin