Thursday, September 30, 2010

Kurma Ayam-resepi II

Assalamualaikum semua...

"Jangan marrah ya...." ramai yang ketuk pintu tuan rumah periuktanah tapi tak berjawab.... Ampun banyak, betul punya cakap, buat masa sekarang ni memang tak sempat sangat nak mengadap komputer. Sibuk dengan anak-anak, sibuk dengan kerja rumah dan macam-macam hal yang mesti diselesaikan... almaklum bila kakak-kakak dah ke sekolah, ayahnya dah ke tempat kerja, tinggal 3 anak kecil yang masih perlu diuruskan... memang tak cukup masa dibuatnya. Kena pulak 'Aisyah dan Maryam dah cop komputer ni setiap kali K.An bukak suis...Tak bagi peluang kat ummi langsung.. Malam pulak nak kena tengok anak-anak belajar dan menyiapkan kerja sekolah lagi... cuma lega sikit sekarang ni sebab Asma' dah selesai UPSR. Tinggal UPSRA je lagi minggu depan...

K.An memang memasak setiap hari, tapi tak sempat nak dikongsi di sini sebab dah habis masa senggang mengadap blog dengan kerja-kerja rumah. Bila lewat malam, baru anak-anak tidur.... masa tu, K.An pun dah kehabian bateri... hihihih.... ZZZZZzzz lagi sedap...

Hari ni, sebelum tutup bulan September, K.An gagahkan diri jenguk periuktanah. Dah minum entah berapa cawan kopi, nak bagi mata segar...

Hari ni K.An kongsi lauk biasa je, tapi dengan rasa yang berbeza daripada resepi sebelum ni... Kata Abang Azam, kena bagitau resepi ni sebab dah menepati kualiti yang dia dok makan kat kedai mamak tu... (katanya la)... Jadinya, inilah resepi hasil pemerhatian K.An pada kurma ayam di kedai mamak kegemaran kami sekeluarga...

Bahan-bahan (hidangan untuk 3-5 orang)

1/2 ekor ayam dipotong ikut citarasa
4 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih dan 2 biji buah pelaga
2 biji kentang dikupas kulit dan belah 6
3 sudu besar rempah kurma - K.An guna Baba's- bancuhkan dengan 1 cawan air
2 tangkai daun kari-lurut daunnya
3-5 tangkai cili kering- dicuci dan dikerat 1 inci panjang
1 labu bawang besar dibelah 6
1 cawan santan pekat
air secukupnya
garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam periuk. Gunakan api sederhana. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah ratus hingga wangi. Masukkan daun kari dan cili kering. Tumis lagi hingga bawang keperangan.

2. Masukkan rempah kurma dan tumis hingga pecah minyak. Kacau sentiasa agar rempah tidak hangus. Masukkan 1 cawan air dan ayam yang telah dibersihkan tadi. Tutup periuk dan biar mendidih.

3. Masukkan kentang dan tutup semula periuk dan biar hingga kentang empuk. Tambah air jika perlu. Masukkan bawang besar, santan dan garam. Didihkan kurma dan biar mereneh hingga kurma nampak pekat. Matikan api dan sedia dihidang.

****beza resepi ni dengan yang sebelumnya ialah pada penggunaan cili kering yang menjadikan rasa kurma lebih sedap dan berbau harum.


Yang ini lauk selingan, kalau nak buat berbuka puasa... resepi dah ada dah... Cencaru sumbat..
Kalau ada bekalan pisang, jom kita buat goreng pisang...

***dimaklumkan dengan dukacitanya.. kamera K.An rosak sebab terjatuh masa nak ambk gambar raya hari tu... lagi le mambantutkan kerja K.An... huhuk...

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin