Salam Sejahtera semua... K.An pernah cerita dalam edisi nasi ayam terdahulu, antara nasi ayam yang K.An suka ialah di Medan Selera Tesco Kajang. Sedap kerana aroma daun ketumbarnya lain daripada nasi ayam yang lain.
Ahad lepas, sekali nak menjamu adik K.An - Kimi dan isteri Miza dan adik k.An sorang lagi- Nida, K.An masak nasi ayam sebab kebetulan jiran K.An buat majlis khatam Quran. Dah ada makan-makan, tak perlu nak masak banyak-banyak...
Kali ni versi nasi ayam daun ketumbar dan sos yang dimasak.. Ayam pulak, tidak digoreng, tapi dipanggang atas kuali grill (dirasmikan baru beli dari Langkawi...heheh...) lain sedikit daripada yang sebelum ni..
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5-8 Orang)
A)
1 ekor ayam (lebih kurang 1.8 kg) dibersihkan dan potong 4 sahaja
1 bungkus sup bunjut Adabi
10 cawan air
3 cawan beras- kali ni guna beras Siam wangi
B)
4 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dicincang
1 inci halis dihiris halus
3 sudu besar margerin
1 sudu besar minyak masak
rempah ratus, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis serba sedikit
daun sup dan bawang dihiris halus
daun ketumbar secukupnya
garam secukup rasa
C)
5 sudu besar kicap manis
2 sudu besar madu
Cara menyediakan sup dan nasi ayam.
1. Masukkan air dan ayam di dalam periuk. Masak dan biar mendidih. Masukkan sup bunjut dan didihkan lagi selama 5 minit. Masukkan garam secukup rasa. Jika suka boleh tambah kentang yang dikupas kulit dan potong baji. Ketepikan.
2. Panaskan margerin dan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan rempah ratus hingga wangi. Cedok sebahagian bahan tumisan dan masukkan ke dalam rebusan ayam. Sebahagian lagi dengan minyaknya masukkan ke dalam periuk nasi.
3. Basuh beras dan toskan. Masukkan ke dalam periuk nasi. Masukkan 5 cawan air rebusan ayam ke dalam periuk. Masak nasi seperti biasa. (jumlah air bergantung jenis beras ye puan2 dan tuan2..) Apabila nasi masak, taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.
Sementara nasi dimasak, sediakan ayam, sos, salad dan kicap.
Ayam Panggang Madu:
1.Keluarkan ayam dari air rebusan. Masukkan ke dalam mangkuk. Letakkan kicap manis dan madu. Ratakan ke semua bahagian ayam. Perap 10 minit.
2. Selepas 10 minit, Asingkan ayam daripada kicap. panaskan kuali pemanggang dan panggang ayam lebih kurang 5 minit bagi setiap bahagian. ... panggang lebih lama jika suka ayam yang garing.
Masukkan kicap ke dalam mangkuk dan campurkan dengan 1/2 cawan sup. Tambah kicap lagi jika suka.
1 cawan cili kisar
1 sudu besar minyak masak
1 ulas bawang putih diketuk
2 sudu besar sos cili
2-3 sudu besar gula pasir/ gula perang
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak hingga pekat. Angkat dan sedia dihidang.
Panaskan sup dan sediakan salad seperti timun dan tomato. Hidangkan nasi ayam yang ditabur daun ketumbar bersama sos dan kicap. Selamat menjamu selera.
2 comments:
YA!! memang sedap.walopun saya kenyang, saya tetap tambah 2 kali.
baguihnya hang kimi..ok... next visit- nak makan apa plak... K.An tolong masak..heheh..
Post a Comment