Sunday, November 2, 2008

Tepung Talam


Bahan-bahan:
(A)
3/4 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan sederhana pekat
1 sudu besar air kapur cair
(B)
1/2 cawan air gula merah/melaka
1 sudu teh garam
cara-cara:
1. Campurkan semua bahan (A) menggunakan 'whisk'. bahagikan dua bahagian sama banyak. masukkan ke dalam mangkuk berbeza.
2. Satu mangkuk untuk lapisan bawah dicampur 1 sudu teh garam. panaskan pengukus.
3. Tapis lapisan bawah ke dalam loyang. kukus 10-15 minit atau hingga masak.
4. Satu mangkuk lagi dicampur dengan 1/2 cawan air gula merah. boleh ditambah gula putih jika ingin lebih manis.
5. Setelah lapisan bawah masak, tapis lapisan atas dan kukus lagi 15 minit.
***petua: cedok air lebihan air di atas setiap lapisan kuih menggunakan sudu agar kuih tidak lembek ketika sejuk nanti

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin