Wednesday, August 24, 2011

Pisau Seramik... sentiasa tajam tanpa perlu diasah..

Pisau dan tukang masak memang tak dapat dipisahkan, sehinggakan menjadi logo utama rancangan Top Chef. Dari sekecil bahan seperti bawang hinggalah ke daging lembu yang banyak.. ketajaman pisau sangat penting untuk mempercepatkan proses memasak. Memang penat dan remeh jadinya kalau sekejap-sekejap nak kena mengasah pisau yang tumpul selepas digunakan.

Baru-baru ni K.An diperkenalkan dengan sejenis pisau yang dapat mengatasi masalah tersebut. Kawan kepada adik K.An mengedarkan pisau yang takkan tumpul walaupun digunakan berulangkali. Tak sangka dan tak percaya pada awalnya, tapi setelah menggunakannya sendiri, barulah K.An percaya.


 Menghiris bawang dan karot dengan mudah... malah, sangat nipis..
Memotong buah-buahan dengan mudah
Yang paling menakjubkan, K.An boleh potong bahagian atas kulit kelapa dengan potong licin seperti di dalam gambar tu...

K.An juga boleh memotong daging berkilo-kilo tanpa perlu mengasahnya semula..(sesuai nak buat rendang raya nanti) kalau tak percaya, anda boleh cuba sendiri kerana pisau seramik ini didatangkan bersama jaminan kepuasan pelanggan. Kalau dah beli, tapi tak berpuashati dengan prestasinya, boleh dikembalikan kepada pengedarnya. Kepada yang berminat, klik saja di iklan pisau seramik di bahagian atas periuktanah atau layari pisauseramik.com.

Tuesday, August 23, 2011

Sup Tulang Merah Singapore


Boleh dikatakan, Sup Tulang Merah ni adalah antara resepi cubaan K.An yang wajib diulang buat kerana kesedapannya dan digemari seluruh ahli keluarga. Nak dijadikan cerita dan rezeki semua, masa k.An tayang resepi Sup Jln Doraisamy dalam FB, salah seorang kawan K.An di UIA-Hasbe Zuraini 'request resepi Sup Tulang Merah ni. K.An pulak tak pernah rasa, tapi rezekilah katakan... jiran K.An Hajah Firooz yang juga jemaah surau Al-Mizan, jamu jemaah surau dengan Sup Tulang Merah untuk Berbuka Puasa hujung Minggu ke-2 berpuasa. Walaupun K.An tak sempat menyertai jemaah lain berbuka di surau, Hjh Firooz dan Kak Sabariah ajk surau 'tapaukan' sup tu untuk kami rasa. Alhamdulillah... memang sedap. Almaklum Hajah Firooz yang memang pakar masak ni asalnya Singapura... maka dapatlah K.An rasa keaslian sup ni..........  Untuk memenuhi permintaan Hasbe, K.An googlekan resepinya dan dapat dari blog favourite Recipe..

Setelah dicuba.. alhamdulillah, dapat cop lulus daripada food tester periuktanah...

Inilah resepinya: (hidangan untuk 5 orang)

1 kg tulang- pastikan banyak dagingnya.. kalau ada tulang gear-box atau tulang rawan lagi bagus
1/2 cawan sos tomato (k.an tak ada stok jadi K.An gantikan dengan 1 biji tomato masak ranum dikisar)
1/4 cawan sos cili
1/4 cawan cili kisar/ ciliboh
1/4 cawan minyak untuk menumis
1/2 sudu besar tomato puri- K.An gunakan 2 sudu besar
2 sudu besar bawang goreng
** 5 ulas bawang  merah
**5 ulas bawang putih
**1 inci halia

** kisar atau tumbuk halus
1 sudu besar jintan manis dan 2 sudu besar jintan putih disangrai dan ditumbuk halus
1 sudu teh serbuk  lada hitam
 rempah 4 beradik (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya

Cara membuatnya:

1. Rebus tulang dalam air yang mencukupi hingga dagingnya empuk.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah 4 beradik hingga terbit bau wangi. Masukkan jintan yang dikisar dan cili kisar.. Masukkan sos tomato, sos cili dan tomato puri dan kacau hingga terbit minyak. Masukkan semua bahan tumisan ke dalam periuk yang berisi tulang dan air rebusan.

3. Didihkan dan masak hingga kuah agak pekat. Masukkan serbuk lada hitam dan perasakan dengan garam dan gula. Akhir sekali taburkan bawang goreng dan sedikit daun sup dan bawang. Sedia dimakan bersama nasi putih atau roti...

terima kasih Tirana dari favourite recipe atas resepi yang sedap ini...
***kepada yang suka pedas, boleh tambah serbuk lada hitam atau cili kisar...

Bubur Pulut Hitam

Assalamualaikum.. salam Ramadhan untuk semua.. moga kita terus diberi Rahmat dan Keberkatan Allah di bulan yang mulia ini.

Sedar tak sedar, hari ni dah masuk hari ke-23 kita berpuasa dan berada di Bulan Ramadhan. Sangat singkat rasanya. Seminggu dua ni pulak anak-anak K.An kurang sihat sebab demam, batuk dan selsema.. maka tak berkesempatan K.An nak mengadap skrin ni untuk mengemaskini resepi terbaru... ampun maaf dipinta.

Untuk ringkas cerita, hari ni K.an kongsi resepi bubur pulut Hitam yang K.An masak di minggu kedua puasa. Memang puashati bila buat sendiri bukan sahaja banyak, tapi cukup rasa lemak manisnya. Terima kasih Cikgu Azhari yang bagi beras pulut hitam tu.. katanya buah tangan dari Kedah.. memang elok berasnya..

Bahan-bahan: (cukup untuk 20 orang makan)

2 cawan beras pulut hitam
10 cawan air
3 cawan pati santan daripada 2 biji kelapa (atau jika menggunakan kelapa parut- ambil 2 cawan santan cair dan 2 cawan pati santan)- tinggalkan 1/2 cawan untuk tambahan santan ketika menghidang
1/2 cawan gula putih- tambah jika suka lebih manis
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan- dicarik dan simpul

Cara membuatnya:

1. Basuh beras dan toskan.
2. Masukkan ke dalam periuk yang tebal dan campurkan dengan 10 cawan air. Rebus hingga beras lembut dan betul-betul kembang . Masa memasak lebih kurang 3 jam menggunakan api kecil. Kacau sekali-sekala.

3. Apabila beras telah kembang masukkan santan cair/ sedikit air bersama daun pandan. Masukkan gula dan biar mereneh hingga bubur nampak pekat. Tambahkan garam dan pati santan. Apabila mendidih, kacau sedikit dan matikan api. sedia dihidang bersama pati santan yang dimasak bersama sedikit garam.

*** Tips bubur pulut hitam yang sedap: beras mestilah betul-betul kembang (pecah dan tiada rupa beras lagi)sebelum dicampurkan santan.
*** Bubur yang lebih lemak, lebih sedap. Untuk menjaga kesihatan, gantikan sebahagian santan dengan susu cair,

Wednesday, August 10, 2011

Ais-Krim Goreng....mesti cuba..

Malam ni, lepas berbuka , solat Maghrib, solat isya' dan Tarawikh, Tadarrus Al-Quran.. lepas tu boleh sediakan ais-krim goreng ni untuk berbuka puasa esok.. Cuba, jangan tak cuba...

K.An terpandang cara membuatnya dari album seorang kawan di fb.. Suziyana Sulaiman... tak sabar-sabar K.An nak mencubanya. Pergi kedai, beli ais-krim dan roti dan buat senyap-senyap dengan anak-anak. Siap digoreng, ... tadddaaa.. suprised untuk Abang Azam... terkejut betul dia..hihihi... thanx Suziyana.. kata suzi dia dapat resepi daripada MyResipi, tapi K.An cari-cari, tak terjumpa.. nanti kalau jumpa, K.An add linknya kemudian.


Bahan-bahan: 

ais-krim apa-apa perisa- K.An beli ais krim neopolitan Nestle.. ada 3 pilihan ikut citarasa masing-masing
1 buku besar roti sandwic

Cara membuatnya: ikut seperti di dalam gambar
1. Ambil sekeping roti sandwic. Tekapkan bentuk bulat menggunakan gelas atau cawan plastik. Buat banyak-banyak.  (Kubit/kulit roti tu jangan dibuang, boleh buat puding roti nanti..)
2. Cedokkan ais-krim secukupnya. Letakkan kepingan roti kedua di atas ais-krim. Tekan keliling menggunakan dua jari agar bahagian tepi tidak terbuka. basahkan sedikit dengan air agar melekat elok.
3. Simpan dalam bekas bertutup. Bekukan 3-4 jam atau semalaman.

4. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Keluarkan aiskrim daripada freezer. Goreng ketika minyak cukup panas selama 1-2 minit untuk setiap bahagian. Angkat dan makan segera... Rangup di luar, sejuk di dalam... yummmy....




Tuesday, August 9, 2011

Ayam Panggang Ummi... Juadah Berbuka boleh, Sahur pun boleh...


Assalamualaikum, salam sejahtera, salam persaudaraan daripada K.An untuk semua.. alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke-9 kita berpuasa..  Tahniah kepada yang telah berjaya mengharunginya dan tahniah kepada yang istiqamah dalam menunaikan ibadah lain seperti solat Tarawikh, bertahajjud, bertadarus dan juga bersedekah... rebutlah peluang yang Allah berikan dengan sebaik-baiknya.

Tanpa berlengah lagi, hari ini K.An sajikan resepi Ayam Panggang Ummi.. resepi ringkas dari periuktanah. Campak-campak je bahannya ikut citarasa K.An. Alhamdulillah... disukai semua.

Ini resepinya:

1 ekor ayam (K.An gunakan yang beratnya hampir 2kg). K.An belah 2 supaya mempercepatkan masa memasak. Jika guna spring Chicken (yang kecil tu) tak perlu potong.

1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu teh garam halus
1 sudu besar daun rosemary kering
1 sudu besar oregano kering
1 sudu teh paprika (serbuk lada benggala merah)
1 sudu besar serbuk lada hitam- ikut citarasa
2 sudu besar minyak masak / minyak zaitun
*** sedikit kicap manis jika suka

bahan untuk merenjis ayam

1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar air
1 batang serai dititik- biarkan panjang supaya senang dipegang

*** tumbuk lumat bawang merah dan putih. Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan minyak dan air.


Cara membuatnya:

1.Letakkan ayam di dalam dulang. Taburkan semua bahan ke atas ayam dan ratakan ke seluruh bahagian. Jika ayam tidak dipotong, ratakan juga rempah ratus di dalam perut ayam. Masukkan ke dalam zipper bag dan perap selama 2-3 jam di dalam petisejuk.

2. Setelah diperap, letakkan ayam di dalam dulang pembakar. Panaskan oven ke suhu 200 darjah Celcius. Jika oven mempunyai fungsi grill, gunakan fungsi grill.

3. Masukkan ayam ke dalam oven dan bakar selama 1 jam atau sehingga ayam masak. Renjis ayam dengan bahan renjis setiap 10 minit. Terbalikkan ayam setelah 1/2 jam dibakar agar ayam masak rata.  Untuk mengetahui ayam sempurna masaknya, cucukkan bahagian peha ayam dengan pisau. Jika air yang keluar dan isi ayam lembut, maka ayam sudah masak sepenuhnya. (sebaliknya jika darah yang keluar..)

Ayam boleh juga dipanggang di atas dapur arang atau kuali grill... bezanya, ayam yang dibakar di dalam oven, isinya lembut dan berair di dalam..

Menu sampingan Ayam panggang Ummi, Kentang bakar dan Coleslaw... hmmm, yummy. Untuk resepi kentang klik sini ye...

Friday, August 5, 2011

Menu ala-ala kampung ... Ikan Tilapia Sambal Goreng Cili Hijau


Alhamdulillah, petang semalam hujan membasahi bumi Putrajaya lagi... terasa sejuknya udara di luar rumah mengurangkan rasa letih berpuasa. Syukur atas Rahmat Kasih Sayang Allah kepada hamba-hambaNya yang lemah lagi tak  berdaya ini.

Tanpa banyak bicara, mari kita tinjau menu Periuktanah hari ini... Menu ala-ala Kampung yang ringkas tapi membangkitkan selera. Ikan Tilapia dengan Sambal Goreng Cili Hijau. Resepi dikongsikan oleh salah seorang pengunjung Periuktanah beberapa bulan lepas.. K.An pun tak salin tapi sekadar menyimpan dalam memori kurniaan Allah. Alhamdulillah bila dah siap, rasanya betul dah, sukatan bahan dan caranya..

Ini resepinya : (hidangan untuk 2-4 orang bersama lauk-pauk lain)

2 ekor Ikan Tilapia Merah saiz sederhana-bersihkan dan cuci dengan asam limau
- lumurkan dengan sedikit garam dan kunyit dan goreng separa garing- ketepikan

Bahan sambal:

6 tangkai cili hijau
1/2 sudu teh belacan
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit garam dan gula
1/2 sudu teh asam jawa xtra Adabi
sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Kisar cili hijau bersama belacan menggunakan pengisar kering.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu dan berbau wangi. Masukkan cili yang telah dikisar tadi bersama sedikit air. Tumis sehingga terbit minyak.

3. Masukkan asam jawa, garam dan gula dan kacau sambal hingga berkilat. Matikan api dan tuang sambal ke atas ikan. Sedia dihidang.

K.An masak bersama sayur kobis masak lemak dan hati ayam goreng kunyit... mmmph memang licin periuk jadinya.
***sambal goreng ni boleh dibuat banyak dan simpan dalam peti sejuk. Msa bangun untuk sahur, kita hanya perlu goreng ikan yang baru dan gaulkan dengan sambal... tak ada la layu mata nak bersahur...

Wednesday, August 3, 2011

Sup Tulang Jalan Doraisamy

Mari-mari salin resepi... lepas tu jangan simpan dalam laci je tau.. pergi pasar, cari bahan yang diperlukan, terus buat... haaa.. lepas tu baru tau kesedapannya..

Assalamualaikum wrt semua.. alhamdulillah dah selesai puasa hari kedua dan tarawikh malam ke-3... moga Allah beri kekuatan dan kesihatan untuk meneruskan kemampuan beribadah di bulan yang mulia ini. Jangan lupa, memasak pun jadi ibadah jika kita niatkan kerana Allah Ta'ala dan juga boleh tambah lagi pahala jika dikongsi bersama jiran tetangga.

Berbalik kepada Sup Doraisamy yang K.An tayang gambarnya di sini tidak dimasak di Jalan Doraisamy ye, tapi dimasak di Putrajaya... resepinya K.An dapat daripada Blog Chef  Saadi di jommakan_saadi.blogspot.com Dengan kepakaran chef, K.An percaya 100 % resepi yang dikongsi dan terus mencubanya beberapa hari lepas. Alhamdulillah, walaupun kami sekeluarga tak pernah sekalipun makan sup Doraisamy, tapi sup yang K.An hasilkan, mendapat markah tinggi daripada pengkritik makanan di rumah ni... hilang penat-lelah mengerjakan sup ni yang agak renyah kerjanya berbanding sup Siam kegemaran K.An.

Resepinya mengikut resepi Chef saadi dan K.An tambah sikit bahan ikut citarasa K.An.. Terima kasih chef atas resepi yang sedap ni.

Bahan-bahan: (anggaran hidangan untuk 5 orang)

1 kg tulang yang ada daging- boleh juga guna tulang rusuk/rawan- K.An tambah lebih kurang 200 gm daging tetel
2 sudu besar rempah kurma
6 biji buah keras ditumbuk halus
8 biji bawang merah dikisar
1/2 inci halia diketuk- K.An gunakan halia muda dihiris nipis
3 ulas bawang putih dikisar
1 batang kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji kentang dibuang kulit- K.An gunakan 2 biji kentang bersaiz besar
2 batang seleri dipotong anggaran 1 ini panjang
garam dan lada hitam secukup rasa
***K.An tambah 1 biji tomato dibelah 8 dan sedikit gula

Cara membuatnya:

1. Rebus tulang dan daging sehingga empuk. Jika menggunakan periuk tekanan, tulang direneh anggaran 1 jam. Jika menggunakan periuk biasa, reneh(didihkan daging dengan api perlahan dan periuk bertutup) selama 2-3 jam.
3. Masukkan kentang dan seleri ke dalam periuk rebusan dan biar empuk. Setelah kentang lembut, keluarkan kentang dan seleri dan kisar halus bersama sedikit air rebusan. Masukkan semula ke dalam periuk rebusan.

4. Di dalam kuali lain, tumis bawang merah, putih, halia dan rempah ratus hingga wangi... (kalau nak tahu, baunya memang wangi dan membuka selera). Kemudian masukkan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi hingga terbit minyak. Masukkan buah keras dan kacau seketika. Masukkan tumisan rempah tadi ke dalam periuk sup. 

5. Masukkan garam, tomato, sedikit gula dan lada hitam kisar secukupnya. Biar mereneh hingga sup agak pekat. Taburkan daun sup dan bawang dan sedia dihidang bersam nasi putih atau roti sandwic...