Tuesday, August 23, 2011

Sup Tulang Merah Singapore


Boleh dikatakan, Sup Tulang Merah ni adalah antara resepi cubaan K.An yang wajib diulang buat kerana kesedapannya dan digemari seluruh ahli keluarga. Nak dijadikan cerita dan rezeki semua, masa k.An tayang resepi Sup Jln Doraisamy dalam FB, salah seorang kawan K.An di UIA-Hasbe Zuraini 'request resepi Sup Tulang Merah ni. K.An pulak tak pernah rasa, tapi rezekilah katakan... jiran K.An Hajah Firooz yang juga jemaah surau Al-Mizan, jamu jemaah surau dengan Sup Tulang Merah untuk Berbuka Puasa hujung Minggu ke-2 berpuasa. Walaupun K.An tak sempat menyertai jemaah lain berbuka di surau, Hjh Firooz dan Kak Sabariah ajk surau 'tapaukan' sup tu untuk kami rasa. Alhamdulillah... memang sedap. Almaklum Hajah Firooz yang memang pakar masak ni asalnya Singapura... maka dapatlah K.An rasa keaslian sup ni..........  Untuk memenuhi permintaan Hasbe, K.An googlekan resepinya dan dapat dari blog favourite Recipe..

Setelah dicuba.. alhamdulillah, dapat cop lulus daripada food tester periuktanah...

Inilah resepinya: (hidangan untuk 5 orang)

1 kg tulang- pastikan banyak dagingnya.. kalau ada tulang gear-box atau tulang rawan lagi bagus
1/2 cawan sos tomato (k.an tak ada stok jadi K.An gantikan dengan 1 biji tomato masak ranum dikisar)
1/4 cawan sos cili
1/4 cawan cili kisar/ ciliboh
1/4 cawan minyak untuk menumis
1/2 sudu besar tomato puri- K.An gunakan 2 sudu besar
2 sudu besar bawang goreng
** 5 ulas bawang  merah
**5 ulas bawang putih
**1 inci halia

** kisar atau tumbuk halus
1 sudu besar jintan manis dan 2 sudu besar jintan putih disangrai dan ditumbuk halus
1 sudu teh serbuk  lada hitam
 rempah 4 beradik (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya

Cara membuatnya:

1. Rebus tulang dalam air yang mencukupi hingga dagingnya empuk.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah 4 beradik hingga terbit bau wangi. Masukkan jintan yang dikisar dan cili kisar.. Masukkan sos tomato, sos cili dan tomato puri dan kacau hingga terbit minyak. Masukkan semua bahan tumisan ke dalam periuk yang berisi tulang dan air rebusan.

3. Didihkan dan masak hingga kuah agak pekat. Masukkan serbuk lada hitam dan perasakan dengan garam dan gula. Akhir sekali taburkan bawang goreng dan sedikit daun sup dan bawang. Sedia dimakan bersama nasi putih atau roti...

terima kasih Tirana dari favourite recipe atas resepi yang sedap ini...
***kepada yang suka pedas, boleh tambah serbuk lada hitam atau cili kisar...

No comments:

Post a Comment