Alhamdulillah, petang semalam hujan membasahi bumi Putrajaya lagi... terasa sejuknya udara di luar rumah mengurangkan rasa letih berpuasa. Syukur atas Rahmat Kasih Sayang Allah kepada hamba-hambaNya yang lemah lagi tak berdaya ini.
Tanpa banyak bicara, mari kita tinjau menu Periuktanah hari ini... Menu ala-ala Kampung yang ringkas tapi membangkitkan selera. Ikan Tilapia dengan Sambal Goreng Cili Hijau. Resepi dikongsikan oleh salah seorang pengunjung Periuktanah beberapa bulan lepas.. K.An pun tak salin tapi sekadar menyimpan dalam memori kurniaan Allah. Alhamdulillah bila dah siap, rasanya betul dah, sukatan bahan dan caranya..
Ini resepinya : (hidangan untuk 2-4 orang bersama lauk-pauk lain)
2 ekor Ikan Tilapia Merah saiz sederhana-bersihkan dan cuci dengan asam limau
- lumurkan dengan sedikit garam dan kunyit dan goreng separa garing- ketepikan
Bahan sambal:
6 tangkai cili hijau
1/2 sudu teh belacan
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit garam dan gula
1/2 sudu teh asam jawa xtra Adabi
sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Kisar cili hijau bersama belacan menggunakan pengisar kering.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu dan berbau wangi. Masukkan cili yang telah dikisar tadi bersama sedikit air. Tumis sehingga terbit minyak.
3. Masukkan asam jawa, garam dan gula dan kacau sambal hingga berkilat. Matikan api dan tuang sambal ke atas ikan. Sedia dihidang.
K.An masak bersama sayur kobis masak lemak dan hati ayam goreng kunyit... mmmph memang licin periuk jadinya.
***sambal goreng ni boleh dibuat banyak dan simpan dalam peti sejuk. Msa bangun untuk sahur, kita hanya perlu goreng ikan yang baru dan gaulkan dengan sambal... tak ada la layu mata nak bersahur...
kak an...terliurnya mas tengok talapia tu....
ReplyDeletemenggoda betoiiii...
Salam kak an, tak jomput den pun poiie makan ikan talapia tu,nampak garinh dan spicy, ooii sodapnya
ReplyDelete