Tuesday, August 9, 2011

Ayam Panggang Ummi... Juadah Berbuka boleh, Sahur pun boleh...


Assalamualaikum, salam sejahtera, salam persaudaraan daripada K.An untuk semua.. alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke-9 kita berpuasa..  Tahniah kepada yang telah berjaya mengharunginya dan tahniah kepada yang istiqamah dalam menunaikan ibadah lain seperti solat Tarawikh, bertahajjud, bertadarus dan juga bersedekah... rebutlah peluang yang Allah berikan dengan sebaik-baiknya.

Tanpa berlengah lagi, hari ini K.An sajikan resepi Ayam Panggang Ummi.. resepi ringkas dari periuktanah. Campak-campak je bahannya ikut citarasa K.An. Alhamdulillah... disukai semua.

Ini resepinya:

1 ekor ayam (K.An gunakan yang beratnya hampir 2kg). K.An belah 2 supaya mempercepatkan masa memasak. Jika guna spring Chicken (yang kecil tu) tak perlu potong.

1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu teh garam halus
1 sudu besar daun rosemary kering
1 sudu besar oregano kering
1 sudu teh paprika (serbuk lada benggala merah)
1 sudu besar serbuk lada hitam- ikut citarasa
2 sudu besar minyak masak / minyak zaitun
*** sedikit kicap manis jika suka

bahan untuk merenjis ayam

1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar air
1 batang serai dititik- biarkan panjang supaya senang dipegang

*** tumbuk lumat bawang merah dan putih. Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan minyak dan air.


Cara membuatnya:

1.Letakkan ayam di dalam dulang. Taburkan semua bahan ke atas ayam dan ratakan ke seluruh bahagian. Jika ayam tidak dipotong, ratakan juga rempah ratus di dalam perut ayam. Masukkan ke dalam zipper bag dan perap selama 2-3 jam di dalam petisejuk.

2. Setelah diperap, letakkan ayam di dalam dulang pembakar. Panaskan oven ke suhu 200 darjah Celcius. Jika oven mempunyai fungsi grill, gunakan fungsi grill.

3. Masukkan ayam ke dalam oven dan bakar selama 1 jam atau sehingga ayam masak. Renjis ayam dengan bahan renjis setiap 10 minit. Terbalikkan ayam setelah 1/2 jam dibakar agar ayam masak rata.  Untuk mengetahui ayam sempurna masaknya, cucukkan bahagian peha ayam dengan pisau. Jika air yang keluar dan isi ayam lembut, maka ayam sudah masak sepenuhnya. (sebaliknya jika darah yang keluar..)

Ayam boleh juga dipanggang di atas dapur arang atau kuali grill... bezanya, ayam yang dibakar di dalam oven, isinya lembut dan berair di dalam..

Menu sampingan Ayam panggang Ummi, Kentang bakar dan Coleslaw... hmmm, yummy. Untuk resepi kentang klik sini ye...

5 comments:

  1. Assalamualaikum,
    ini bukan lagi masak style campak2, ini sudah sajian lengkap sempurna nih...

    ReplyDelete
  2. kak an, nti weekend leh try nih. nampak sodapppp sgt..

    akak dok presint brapa? saya P15..

    salam kenal kakk..

    ReplyDelete
  3. ayam panggang dan coslow.....yummyyy...

    ReplyDelete
  4. Sedap
    Bley cube utk berbuka nnti.
    Meh.jengah blog me ye..tq

    ReplyDelete