Assalamualaikum semua... semoga ceria selalu di pagi Jumaat penghulu segala hari.. kepada kaum Adam, jangan lupa solat Jumaat hari ni ye.. Kaum Hawa, kalau ada yang bercadang nak window shopping tu, beringat-ingatlah.. kalau membeli tu, jangan membazir. Beli yang perlu sahaja, kalau ada duit lebih, sedekah je kat masjid dan kepada yang lebih memerlukan.
Beberapa minggu lepas, di majlis baca Yassin rumah rakan dan jiran K.An- Yana, para tetamu dijamu minum petang yang sungguh enak. Antara juadahnya ialah kuih bakar bijan... katanya, sumbangan tetamu yang hadir. Tak sempat bertanya, balik rumah K.An cari balik resepi-resepi yang disalin. Terjumpalah resepi yang K.An salin dari blog eiramalik.blogspot.com. Dah buat, memang sedap... apa taknya, resepi chef hanieliza yang dah buat banyak buku masakan tu.... cukup rasa lemaknya dan lembut teksturnya..
Terima kasih eiramalik dan chef Hanieliza...
Bahan-bahan:(menghasilkan 1 loyang bersaiz 8X8 inci)2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat (1 cawan pati santan + 1 cawan air)
3 cawan jus pandan (kisar 10 helai daun pandan dengan 3 cawan air- tapis)
1 cawan gula pasir- K.An buangkan 2 sudu besar untuk kurangkan manis
3 biji telur A
2 sudu besar margerin- kalau nak senang sebati, cairkan dulu- **boleh kurangkan sikit
1 sudu teh garam
beberapa titik pewarna hijau
2 sudu besar bijan
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celsius. Gunakan api atas dan bawah.
2. Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul sebati menggunakan whisk. Tapiskan ke dalam loyang yang telah dilengser dengan margerin. Tabur bijan dan bakar selama 1 jam atau kuih masak. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.
**K.An letakkan loyang di rak bawah oven agar kuih masak elok atas dan bawah. K.An juga gunakan 2 sudu besar penuh margerin. Bila kuih masak minyak naik ke permukaan kuih, terpaksalah K.An lap dengan kertas tisu. Jadi, bila buat nanti, kurangkan margerin tu ye sebab santan dah berminyak. Tapi kuih ni memang menjadi elok dan sedap.
1 comment:
Sedapnya kuih bakar. Dah lama tak makan;-)
Post a Comment