Friday, November 26, 2010

Ikan Tilapia Goreng Belado (berlada)

Assalamualaikum..... salam Jumaat kepada semua..
Cuaca sejuk segar di luar rumah, dengan anak-anak yang masih lena dibuai mimpi membolehkan K.An 'mengerah tenaga'(hihihih... malas je sebenarnya) mengemaskini periuktanah yang disayangi....
Cuti sekolah dah bermula, makanya sibuk tak habis juga... sibuk tak sibuk,kena tunaikan tanggungjawab menambah koleksi resepi untuk semua...

Dah lama tak kongsi resepi lauk, hari ni, K.An bawakan resepi mudah tapi enak dan boleh dimasak berulangkali tanpa jemu... Tilapia goreng belado (berlada) ni resepi kampung je, tapi tak jemu dimakan dan boleh dipelbagaikan jenis ikannya...

Bahan-bahan:

2 ekor ikan tilapia saiz sederhana (hitam atau merah...dua-dua boleh)- siang dan bersihkan dengan asam jawa atau limau kasturi
**4 biji cili merah saiz XL
**4 biji cili hijau saiz XL
**3- 5 biji cili padi akar -ikut citarasa pedasnya
Bertnda** biarkan sebiji-sebiji, tak perlu dipotong

1 sudu teh asam jawa Xtra Adabi
1/2 sudu teh belacan siap dibakar
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih- kupas kulit sahaja, tak perlu dihiris
1 labu bawang besar- hiris bentuk gelang

sedikit minyak dan air
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng dalam minyak yang banyak hingga separa garing. Angkatdan ketepikan

2. Menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah, cili hijau, cili padi, bawangmerah dan bawang putih selama 3 minit atau bahagian luar cili dan bawang layu. Angkat dan kisar bersama belacan menggunakan pengisar kering. Kalau ditumbuk lagi bagus sebab kita tak nak tekstur sambal terlampau halus.

3. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan sambal yang telah ditumbuk tadi dan tambahkan sedikit air. Masukkan asam jawa xtraAdabi (atau 1 sudu besar air asam jawa) dan tumis hingga sambal pekat dan agak kering. Tambah garam dan gula secukup rasa.

4. matikan api dan tuangkan sambal goreng di atas ikan... sedia dihidang..

***** K.An juga goreng ikan keli dan gaulkan dengan sambal lada ni..Buat sekali masak lemak kobis...berebut-rebut anak beranak makan... hihiihi.... alhamdulillah

4 comments:

issnita said...

samekom...salam kenal lauk kita samele ari ini.sedap ikan baru dari sungai suami gi jala.buat pedas2 terangkat

a Z u said...

salam k An,sy nk ty,cemana nk goreng ikan keli tanpa meletup minyaknye,anak sy suke makan ikan keli goreng,tp sy lak pasang perisai nk elak kene minyak hehe,tq kak

SUHAILA ISMAIL said...

basuh ikan keli dgn tepung sampai hilang lendir ikan. bila goreng xmeletup la

SUHAILA ISMAIL said...

a Z U .....basuh ikan keli dgn tepung xkisah la tepung apapun smpai ilang lendir ikan. klu goreng nt bru xmeletup...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin