Setiap kali makan atau sebut kek buah kukus, pastinya ramai yang teringat gambar kek buah Cik Mat Gebu yang di 'copy' tanpa izin dan disiarkan dalam majalah masakan terkenal beberapa bulan lepas. Apa taknya, dah buat salah besar, memang susah orang nak lupakan. Nasib la dapat Mat Gebu yang baik hati, tak saman... kena kat orang yang suka buat kecoh... haaaa... baru tau si pencilok gambar tu...
Sebenarnya buat kek buah ni bukannya susah, kena rajin je. K.An dah pernah siarkan satu resepi kek buah yang dibakar masa raya tahun lepas... makcik K.An punya resepi... senang, sedap dan kurang manis.
Kali ni, K.An kongsi resepi klasik daripada Kak Fauziah-isteri sepupu Abg azam yang juga pandai memasak aneka masakan...
Tapi alkisahnya, sekarang pun harga setin mentega ni dah mencecah tahap orang kaya-kaya juga... hmmm fikir dua tiga kali, sudahnya K.An guna mentega biasa je macam Buttercup/ butterlite je... Kata Kak Fauziah, kalau nak paaaaling sedap, kena guna mentega tin tu juga.. Apapun, setelah siap, alhamdulillah... kek buah kukus ni sangat sedap, lembab, lembut dan kurang manis setelah k.An 'adjust' ramuannya...
Bahan-bahan: (menghasilkan 1 loyang kek bulat berukuran 20 sm)
Bahan-bahan: (menghasilkan 1 loyang kek bulat berukuran 20 sm)
100 gm buah-buahan campuran kering- ikut citarasa
**250 gm tepung gandum
**1/2 sudu teh baking powder
**1/2 sudu teh soda bikarbonat
Ayak bersama bahan bertanda **
3 biji telur saiz B
1/2 cawan gula hangus (1/2 cawan gula pasir, dihanguskan dan dicampur 1/2 cawan air- biar cair)
1 cawan gula castor (K.An keluarkan 2 sudu besar untuk kurangkan manis)
170 gm mentega
Cara membuatnya:
1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang. Lenser dan alas dengan kertas minyak.
2. Masukkan mentega dan gula pasir di dalam mangkuk. Gaul menggunakan belakang senduk mengikut arah jam hingga gula hancur.
3. Masukkan telur, gula hangus, tepung dan buah-buahan campuran. Gaul rata menggunakan whisk atau senduk hingga sebati.
4. Masukkan ke dalam loyang dan tutup dengan aluminium foil agar air kukusan tidak masuk ke dalam kek. Kukus selama 2 jam.
5. Setelah masak, keluarkan daripada loyang dan sejukkan sebelum dipotong.
*** kek ni sesuai untuk sesiapa yang tak ada oven dan tak ada mixer sebab tak perlu guna benda-benda tu....hhihiih...
Selamat mencuba...!!
1 comment:
nak mintak izin kopipes gak....
mekasih
Post a Comment