Thursday, July 15, 2010

Classic Blueberry Muffins

Assalamulikum wrt...

K.An belum bersalin lagi ye...heheheh... cumanya pergerakan dah makin perlahan dan terhad.. almaklum usia dah meningkat, tenaga pun dah makin kurang. Masak hari-hari, resepi ulangan je.. campur dengan masak makanan kegemaran suami dan anak-anak, sementara larat ni.. macam-macam permintaan nak kena penuhi...

Minggu lepas sempat juga luangkan sedikit masa buat menu kegemaran diri sendiri pulak. Ada baki jem blueberry, dapatle K.An buat mafin ni.
K.An suka resepi klasik yang menghasilkan mafin sebenar dan bukan kek cawan seperti kebanyakan resepi sekarang. Kalau nak tahu, ada beza antara kek dan mafin ni. Teknik menyediakan mafin lebih mudah dan ringkas, menggunakan susu sebagai bahan utama dan teksturnya bersarang, kasar dan garing di luar. K.An sukakan mafin sehari selepas dibakar kerana lebih lembab dan lembut.

Resepi ni K.An ambil dari buku resepi lama K.An "Muffins and Quick Bread" terbitan Richard Carroll" (2000).

Bahan-bahan: (menghasilkan 6-8 biji mafin besar)

315 gm tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
90 gm gula
2 biji telur A dipukul sebentar- guna garpu atau whisk
250 ml susu segar
60 gm mentega dicairkn
125 gm bluberry segar -jika ada.... Hana.. pos sikit kat K.An!!! hehehe... (tak ada, K.An guna jem bluberry je..
2 sudu besar 'coffee sugar crystals'- K.An guna gula perang

Cara membuatnya:

1. Ayak tepung dan baking powder ke dalm mangkuk. campurkan gula, dan gaul rata menggunakan senduk.

2. Campurkan telur, susu dan mentega di dalam mangkuk lain. Gaul rata. Campurkan bahan basah dan kering bersama . Gaul sebati menggunakan 'senduk atau 'whisk'. Gaulkan bluberi segar jika ada.

3. Sendukkan adunan ke dalam acuan mafin yang di alas mangkuk kertas. Masukkan jem bluberi ke dlam piping bag. Paipkan jem ke dalam adunan. Taburkan gula perang di permukaan mafin.

4. Bakar mafin pada suhu 190 darjah celsius (api atas dan bawah) selama 20-30 minit atau sehingga mafin masak.

*** parutan kulit oren boleh juga dicampurkan ke dalam adunan untuk menambah keenakan mafin.



1 comment:

Sari Yusa Ibrahim said...

salam, betullah kak ann. Resepi muffin saya dpt macam cup cake je strukturnya.. kena try mcm kak ann nye ni. Sy suka muffin mcm kat kenny rogers tu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin