Thursday, February 26, 2009

Khasiat Brokoli

Selain sedap dimakan brokoli mempunyai pelbagai khasiat yang amat baik untuk tubuh badan kita. Brokoli dari segi saintifiknya dikenali dengan nama Brassica oleracea italica dan berasal dari keluarga kobis Brassica. Ia dapat menjauhkan penyakit barah. Ia adalah di antara jenis makanan yang paling kaya dengan bahan-bahan fotokimia berfungsi melindungi tubuh badan daripada penyakit barah, gangguan kardiovaskular, dan masalah kedutan.
Amalan memakan satu setengah cawan sayur brokoli pada setiap hari berkesan untuk menghindarkan penyakit barah di kawasan paru-paru, usus besar, perut, mulut, farinks dan prostat. Brokoli juga mengandungi beta-carotene dan alpha- carotene, sejenis bahan antipengoksidaan yang bertindak melawan penyakit barah paru-paru dan menghalang pertumbuhan sel ketumbuhan. Kandungan klorofil yang tinggi dalam sayur kalori menyekat pertumbuhan pertumbuhan sel barah dan merangsang pembiakan sel darah merah dan hemoglobin.
Diringkaskan cerita, selalulah memasukkan sayur brokoli dalam hidangan kita agar khasiat tersebut dapat kita nikmati bersama.

Sayur campur Brokoli -(hidangan untuk 3 0rang)

1/2 kuntum brokoli

100 gm kobis panjang dihiris kecil

100 gm karot dipotong ikut suka

1 biji cili merah dihiris nipis serong

2 ulas bawang merah dihiris halus

2 ulas bawang putih dihiris halus

5 ekor udang putih atau udang harimau ikut citarasa

Minyak, garam secukupnya

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis Bawang merah dan putih hingga layu. Masukkan udang. Goreng seketika.

2. Masukkan 1/4 cawan air. Masukkan karot dan brokoli. Tutup periuk dan biar mendidih 2 minit. buka tudung periuk, masukkan cili merah dan kobis.

3. Masukkan garam dan kacau 1/2 minit hingga kobis layu sedikit. Tutup api dan sedia dihidang.

** brokoli sedap juga dikukus bersama jagung muda(manis) dan karot. Setelah empuk, angkat dan sapukan margerin.

Satu Adunan Pelbagai selera

Dah tengok resepi murtabak nangka dalam post Disember 2008? Kali ni K.An nak kongsi 2 jenis lagi murtabak yang selalu kami (adik-beradik) nikmati sekeluarga. Murtabak pisang dan murtabak kucai.... Dengan adunan yang sama boleh juga dibuat roti telur, roti canai ataupun roti boom.

Bahan-bahan: (menghasilkan 7 keping murtabak/ roti telur)

3 cawan tepung gandum

1/2 cawan air dicampur 1 sudu teh garam

1 sudu besar susu pekat

1/2 cawan minyak masak untuk merendam doh

Cara membuatnya:

1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar. Campurkan susu pekat. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli tepung dengan tangan. Uli doh seperti menguli doh roti/ donut.

2. Uli adunan sehingga licin dan lembut. Bulat-bulatkan sebesar saiz bola golf. Bentukkan hingga licin seperti dalam gambar. Buat hingga habis doh.Masukkan ke dalam loyang/ mangkuk leper yang berisi minyak masak. Tutup dan biar terendam 1 jam.
Cara membuatnya:
-Roti Telur
1. Hiris 1 labu bawang besar dan campurkan dengan 3 biji telur untuk 3 keping roti telur. Campurkan sedikit garam.
2. Tebarkan doh di atas talam atau dulang besar. Renjiskan minyak setiap kali menarik doh agar roti tidak koyak. Lebih mudah jika ditebar di atas daun pisang. Rujuk resepi murtabak nangka.
3. Letakkan campuran telur dan bawang secukupnya. Lipat setiap penjuru membentuk segi empat sama.
4. Angkat dan telangkupkan di atas kuali yang telah disapukan minyak. Masak roti telur hingga keperangan dengan api sederhana.

*** kalau nak roti telur tanpa bawang macam kat kedai, tak perlu letak bawang... Bahan Inti untuk murtabak pisang: (3 keping murtabak)

6 biji pisang awak/abu/ emas masak -dihiris nipis

1 biji telur

1-2 sudu besar gula

Cara membuatnya:

1. Campurkan semua bahan di dalam mangkuk dan gaul hingga gula hancur.Bahagi 3 inti. Lakukan proses sama seperti membuat roti telur.

*** Beza roti pisang dengan murtabak pisang ni, roti pisang tidak dicampur dengan telur pada intinya manakala campuran telur pada murtabak pisang ni menambahkan keenakan rasa lemak manisnya.

Murtabak Kucai:

Setahu K.An cuma orang Banjar yang mengetahui kewujudan murtabak kucai macam ni. Itupun kepada yang masih 'pekat Banjarnya'.... kalau ditanya kepada Banjar separuh macam Abang Azam, sahih... dia tak tahu...
Bahan-bahan intinya: (untuk 2 keping murtabak)
3 tangkai kucai dipotong 1 sm panjangnya
3 biji telur
1 labu bawang besar dihiris nipis melintang
10 ekor udang putih dibersihkan dan digunting kecil-kecil
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Gaulkan semua bahan didalam mangkuk hingga sebati. Bahagi 2. Ulang proses seperti membuat murtabak pisang, nangka dan roti telur.
2. Murtabak kucai sedap dihidang ketika panas.

Wednesday, February 25, 2009

Sajian Banjar pemanis mulut..Batil Berkepala (Talam Pisang)

Antara kepakaran mak K.An yang tak dapat ditandingi ialah bab mengagak sukatan kuih kukus-kukus ni. Tak pernah K.An tengok mak buat kuih pakai buku resepi. Semuanya pakai senduk dan ukur kepekatan adunan dengan hujung jari...

Banyak kali K.An cuba, hasilnya... setiap kali buat lain jadinya... Sudahnya macam biasa K.An sukat betul-betul berapa banyak tepung, air, santan gula dan bahan-bahan lain supaya rasanya tak lari dan hasilnya konsisten setiap kali dibuat.

Mungkin kita orang sekarang ni, dah tak terang hati macam orang dulu-dulu. Cepat lupa, lambat belajar. Tapi tak apalah, bagi yang nak belajar pelbagai kuih talam tradisi, yang mana K.An dah buat bolehlah dikongsi di periuktanah.
Kuih Batil Berkepala (bahasa Banjar) memang sedap dan kalau kukus seloyang, sekali hidang...liciiin... Kalau malas nak buat dua lapis boleh buat Kuih Batil sahaja... adunan pisang di bawah dan kukus. Tapi sukatannya berbeza sedikit sebab perlu ditambah gula dan santan agar lebih manis dan lemak.


Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5 orang)

Lapisan bawah:
8 biji pisang awak/ emas masak dikupas kulit dan dilecek halus
1 1/2 cawan santan -sederhana pekat
1/2 cawan tepung beras
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula

Caranya:
1. Campurkan semua bahan hingga sebati di dalam mangkuk. Panaskan pengukus hingga air mendidih.
2. Tuang adunan ke dalam loyang bulat berdiameter 20 sm. Ratakan. Kukus selama 15 minit dengan api kuat.

Lapisan atas: (sementara bahagian bawah dikukus, sediakan lapisan atas)

Bahan-bahan:

2 biji telur

1/2 cawan air gula melaka/ gula merah

1 cawan santan sederhana pekat

1/2 cawan tepung beras

3 sudu besar tepung gandum

3-4 sudu besar gula putih

Cara membuat:

1. Masukkan kesemua bahan di dalam pengisar. Kisar hingga sebati lebih kurang 2 minit.

Selepas 15 minit bahagian bawah dikukus, tuangkan adunan lapisan atas dan kukus 20 minit atau sehingga masak.

Tutup api dan keluarkan loyang daripada kukusan. Sejukkan sebelum dipotong. Jika nak cepat sejuk, masukkan loyang kuih ke dalam talam atau dulang berisi ais/ air sejuk.

***kuih ini boleh juga dibuat waktu malam dan dihidang pagi keesokannya.

Tuesday, February 24, 2009

Cepat dimasak Sedap dimakan..Ayam Goreng Kunyit

Bab memasak, K.An memang suka yang ringkas, cepat dan sedap. Bahan-bahannya pula biarlah yang senang didapati samada di pasar atau kedai berhampiran. Tak perlu nak ke 'kedai khas' baru boleh memasak. Yang paling penting, kosnya berpatutan dengan kepuasan menikmati makanan tu.
Yelah... kadang-kadang, dah beli bahan mahal-mahal, masak tak menjadi, dan akhirnya membazir. Asal nak pahala, dapat dosa la pulak..

Sebut ringkas dan sedap, ayam, daging, sotong atau udang yang digoreng kunyit pastinya tidak mengecewakan kalau kena cara menggorengnya. Masa K.an 'kecik-kecik' dulu, kami adik-beradik memang awal-awal lagi pandai masak goreng kunyit ni. Sebab senang sangat.. yang kelakarnya, di awal perkahwinan kami yang perempuan ni, menu goreng kunyit nilah yang kami paling pakar. Hinggakan abang Jis, suami K.Mah 'komplen' asyik-asyik goreng kunyit, asyik-asyik goreng kunyit..... hah...hah. K.Mah kena 'komplen' sebab Abg Jis pandai masak...., tapi bagi kami yang suami pandai makan je..memang selamaaat..

Tapi ada perkara yang ramai tak tahu.. walaupun bunyinya senang, kalau tak kena cara.. sori.. tak sedap juga. Sebabnya, lain bahan, lain caranya..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

1 cawan isi ayam yang dipotong kecil (ambil bahagian dada) digaul dengan garam dan kunyit

1/2 labu bawang besar holland-dihiris membujur

2 ulas bawang putih diketuk

3 biji cili padi diketuk

1 biji cili merah dihiris serong

2 urat kacang panjang dipotong 1 inci/ 4 urat kacang buncis dipotong serong (pilih salah satu)

100 gm bunga kobis dipotong kecil

3 sudu besar minyak masak

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan isi ayam dan goreng hingga berbau wangi dan ayam keperangan di luar.

2. Masukkan bawang besar, cili padi dan cili merah. Tumis hingga wangi dan bawang besar layu. Tambah 1/2 cawan air.

3. Masukkan bawang putih dan kacang panjang. Tutup kuali dan biar mendidih dan kacang lembut. Selepas 2-3 minit, buka tudung kuali dan masukkan bunga kobis. Masukkan sedikit garam dan kacau 1 minit. Tutup api dan sedia dihidang.

Thursday, February 19, 2009

Gulai Pekat Daging Rusa

Resepi gulai daging yang paling sedap tentunya datang daripada tak lain tak bukan, mak K.An sendiri. Dah berpuluh tahun makan gulai daging di tempat lain, masih tak sesedap yang mak K.An buat. Terutama sekali bila mak buat gulai daging di Hari Raya untuk dimakan dengan pulut atau lemang.

Semasa mak mertua Kimie (adik K.An) balik ke Sarawak cuti panjang lepas, dia bawakkan buah tangan berupa daging rusa dari sana. Memandangkan tak pernah masak daging rusa, jadi menu paling selamat ialah buat kari/ gulai sebab apa-apa daging pun kalau dibuat gulai insyaAllah takkan silap.
Alhamdulillah, setelah dimasak, dagingnya sangat lembut dan sedap rasanya dan bolehlah dikongsi dalam 'periuktanah'.

Bahan-bahan: (hidangan 5-8 orang)

500 gm daging rusa -dihiris nipis dan kecil- dibersihkan

2 sudu besar rempah kari ayam/daging- dibancuh dengan 1 cawan air

1 sudu besar kerisik yang ditumbuk hingga pecah minyak

1 tangkai daun kari

3 ulas bawang merah dihiris

2 ulas bawang putih dihiris

1/2 inci halia dihiris halus

1 inci kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, bunga cengkih

1 sudu besar cili kisar

kentang dibelah 4 jika suka

1 cawan santan kelapa daripada 1/2 biji kelapa

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah 3 serangkai hingga wangi dan bawang keperangan.

2. Masukkan rempah kari dan daun kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan cili kisar. Tumis lagi 2 minit sambil dikacau. Gunakan api perlahan.

3. Masukkan daging dan 1 cawan air. Gaul rata dan tutup periuk. Kecilkan api dan biar daging mereneh hingga empuk.

4. Apabila daging empuk masukkan kerisik dan santan kelapa. Masukkan garam dan kentang. masak hingga kentang empuk dan kuah pekat.

5. Tutup api dan sedia dihidang.

Udang Goreng Tepung

Ada banyak versi lauk-pauk yang digoreng tepung ni... Sebenarnya senang je nak dibuat di rumah dan kosnya amat murah. Tak taulah kenapa harganya di kedai mahal sangat dan agak tidak berbaloi.
Baik udang mahupun sotong, dijadikan lauk sampingan memang menyelerakan. Kena pulak dengan rasa sos pencicah yang masam, pedas dan manis. 10 ekor pun tak cukup dibuatnya.


Bahan-bahan:

10 ekor udang harimau- dibuang kepala dan kulitnya. Tinggalkan ekor agar nampak cantik. Kepala dan kulit direbus dan simpan air rebusan untuk digunakan kemudian.

1 sudu besar tepung gandum

1 sudu besar tepung beras

1 sudu besar tepung goreng pisang Adabi

3-5 sudu besar air

Cara-membuatnya:

1. Gaulkan udang dengan sedikit garam dan kunyit. Bancuh tepung dengan air hingga sebati. Bancuhan agak pekat.

2. Panaskan minyak dalam kuali. Celupkan udang ke dalam tepung satu persatu dan goreng di dalam minyak hingga keperangan. Angkat, toskan dan segera hidang panas-panas bersama sos pencicah. (boleh beli siap dalam botol)

Tuesday, February 17, 2009

Mee Goreng Basah

Kat luar gelap gelita, walaupun baru pukul 4.50 petang. Angin kuat tapi hujan sikit-sikit je.. Pekena mee goreng basah sedap juga waktu macam ni.

Bahan-bahan: (hidangan 5 pinggan)

1 bungkus mee kuning- celur dalam air mendidih 3 minit dan toskan

2 ulas bawang putih ditumbuk kasar

2 ulas bawang merah ditumbuk halus

2 sudu besar cili kisar

1 sudu teh sos tiram

segenggam taugeh

3 tangkai sawi- asingkan daun dan batang- batangnya dipotong 1 inci panjang dan ketuk dengan pemegang pisau dan daunnya dipotong 1 inci panjang juga

kicap manis secukupnya- anggaran 3-5 sudu besar

5 ekor udang harimau

sotong, daging dihiris kecil -ikut suka (tak ada pun tak apa)

1 biji telur

1 cawan air rebusan kulit udang atau ayam (baki buat kerabu ayam hari tu...)

minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih hingga wangi. .. lebih kurang 1minit je. Api sederhana besar.

2. Masukkan cili kisar. Tumis seketika. Masukkan batang sawi. Kacau. Masukkan udang, sos tiram, kicap dan daun sawi. Kacau goreng 1 minit.

3. Masukkan air rebusan. Didihkan. Masukkan mee, taugeh dan telur. Kacau rata 1/2 minit. Tambah kicap kalau belum cukup hitamnya. Tutup api dan hidang segera dengan taburan bawang goreng, daun sup dan cili merah.
***rasa enak mee goreng basah terhasil daripada rasa bawang putih, manis udang, manis air batang sawi dan kepedasan cili kisar. Jangan sesekali memasukkan garam ke dalam mee kerana mee kuning sudah cukup masin.

Saturday, February 14, 2009

Bubur Kacang

Ingat lagi tak peristiwa tsunami yang melanda Acheh, Phuket, Sri Lanka, Balik Pulau dan beberapa kawasan lain pada akhir Disember 2004? Banyak liputan dibuat dan antaranya krew Majalah 3 telah ke Acheh untuk melihat sendiri keadaan mangsa tsunami dan menyampaikan bantuan kemanusiaan kepada mereka.

Masih terbayang airmata Norzie Pakwan Chik yang tersentuh dengan keadaan mangsa dan kemusnahan yang berlaku di sana. Antara slot yang paling K.An ingat, pihak sukarelawan menyediakan makanan untuk mangsa di khemah perlindungan sementara mereka dengan serba kekurangan. Menunya ialah bubur kacang ringkas... Kacang hijau direbus empuk dan dicampur gula.. tanpa santan.. cuma air sebagai kuah. Walau ringkas, tapi cukup khasiat bagi membekalkan tenaga kepada mangsa terutamanya kanak-kanak yang kekurangan bekalan makanan.
Dalam erti kata lain, penyediaan bubur kacang, memerlukan kos yang sedikit tetapi khasiatnya banyak.. Menyingkap hari-hari masa kecil K.An, emak akan masak bubur kacang dalam periuk besar cukup untuk kami 10 beradik makan berulangkali dari pagi sampai petang. Biasanya kami makan bubur kacang dengan pulut atau biskut tawar ('cream-cracker') supaya lebih kenyang.
Nak tau nikmatnya, cubalah sendiri...


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 mangkuk)

1/2 cawan kacang hijau- direndam semalaman

1 cawan santan pekat

1 helai daun pandan disimpul

2-3 sudu besar gula pasir

1 sudu besar sagu biji direndam dengan sedikit air selama 5 minit

1 sudu besar gula merah jika suka

1/2 sudu teh garam

Cara membuatnya:

1. Toskan kacang hijau. Masukkan ke dalam periuk bersama 2 cawan air dan rebus hingga empuk (kira-kira 30 minit) lebih cepat jika guna periuk tekanan.

2. Apabila kacang telah empuk, masukkan daun pandan, gula pasir dan gula merah. Didihkan.

3. Masukkan santan dan perlahankan api. Masukkan sagu dan garam. Kacau rata dan biar mendidih. Bila bubur nampak pekat tutup api dan sedia dihidang.

Thursday, February 12, 2009

Kerabu Ayam

Setiap kali buat kerabu, K.An teringat adik ipar K.An, Zulkifli-suami Mun yang mengamalkan pemakanan sihat setiap hari. Maksudnya piramid makanan tu dia ikut betul-betul. Banyakkan makan sayuran dan buah-buahan.. Tak ramai yang boleh ikut macam dia yang suka makan ulam-ulaman. Abang azam pun jenuh nak didik banyak makan sayur... Sudahnya K.An juga yang terpaksa ratah sayur dan ulam yang berlebihan. Kalau nak Abang Azam makan sayur mentah, kenalah K.An buat kerabu. Baru liciiin...

Selain kerabu kampung, K.An kenal pelbagai kerabu yang enak daripada restoran makanan Thai. Ada macam-macam, kerabu sotong, kerabu ayam, kerabu mangga- dah masuk blog, kerabu kerang, kerabu ikan keli dan yang pelik tapi popular juga ialah kerabu kaki ayam... (kawan k.An 'order di restoran siam betul tapi K.An tak lalu nak makan..heheh)

Semasa bazar Ramadhan di Bandar Tasik Puteri, Restoran Bintang Raya kegemaran kami, menjual aneka kerabu ni di bazar ramadhan.. Masa tu, kalau malas nak buat, K.An beli kerabu (apa-apa jenis) Rm2 dan simpan untuk makan sahur.. sedaap.


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

1 cawan isi ayam dipotong dadu

** rebus isi ayam dengan 1 cawan air hingga masak. Ketepikan.

Bahan ditumbuk:

2 batang serai- dihiris halus

3 biji cili padi

2 ulas bawang merah dihiris halus

1 ulas bawang putih

1 sudu besar udang kering/ ikan bilis siap dikopek

Bahan dihiris:

1 biji cili merah

2 urat kacang panjang-hiris halus

Bahan lain:

1/2 cawan kelapa parut putih-disangrai sebentar hingga wangi- jangan sampai perang

segenggam taugeh dibersihkan dan dilalukan air mendidih

2 biji limau nipis diperah airnya

1 sudu besar sos ikan (namphla)

garam (jika perlu)dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Toskan isi ayam. Ambil 1 sudu besar air rebusan. (yang lain simpan beku untuk digunakan lain kali- buat mee goreng ke, tomyam ke...)

2. Masukkan semua bahan termasuk isi ayam ke dalam mangkuk. Gaul rata dan sedia dihidang. (atau simpan dalam peti ais dahulu sementara lauk lain disediakan) Kerabu lebih sedap dimakan sejuk bersama nasi dan lauk-pauk lain.

Wednesday, February 11, 2009

Karipap Sardin

Asal nama karipap adalah daripada perkataan 'curry' dan 'puff'... maknanya paff(pastrinya) diisi inti keledek dengan rasa kari.. Tapi bila dibuat inti lain pun masih juga disebut karipap. Antara yang sedap ialah karipap inti sardin. Tapi kalau intinya tak sedap, macamana catik kulitnya pun, kuihnya akan jadi tak sedap. Maka, dalam pembuatan karipap, intinya adalah nombor satu perlu dipelajari.
Karipap sardin kali ni dibuat atas tempahan Hanida (Madulebah) untuk program MASKARA yang dia dan kawannya anjurkan setiap bulan di Rumah PENA (program baca puisi)... Dengar kata program tu dapat sambutan hangat, sehangat sambutan ke atas karipap sardin yang dihidang...he..heh..

Bahan-bahan inti: (menghasilkan 30-40 biji karipap)

1 tin besar sardin King Cup/ Ayam Brand-asingkan sos tomatonya dengan ikan

2 labu bawang besar dihiris halus

3 ulas bawang putih dicincang

4 sudu besar cili kisar

1 sudu besar sos tomato dalam tin sardin

Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan bawang putih dan tumis 1/2 minit. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan sos dari dalam sardin dan ikan sardin. Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan ketepikan.

Bahan-bahan pastri:

500 gm tepung gandum

80 gm margerin

3 sudu besar minyak masak

1/2 cawan air sejuk yang dicampur sedikit garam

Cara-membuatnya:

1. Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk. Buatkan lubang ditengahnya menggunakan senduk.

2. Masukkan margerin dan minyak masak ke dalam periuk/ kuali. Cairkan di atas api. Bila sudah cair, terus tuang ke dalam tepung dan gaul ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.

3. Tambahkan sedikit demi sedikit air sambil diuli hingga menjadi doh. Tambahkan air jika doh masih liat kerana kadangkala tepung berlainan jenis mempunyai kekenyalan berbeza.

4. Apabila siap diuli, canaikan doh dan terapkan mengikut saiz kesukaan. Masukkan inti sardin ke dalam mangkuk dan hancurkan ikan bersama kuahnya menggunakan garpu.

5. Masukkan inti secukupnya ke dalam pastri dan klimkan. Proses ini perlu dilakukan berhati-hati kerana jika inti terkeluar, karipap akan pecah ketika digoreng.

6. Buat proses sama hingga habis doh dan inti. Masukkan ke dalam bahagian beku peti ais dan biarkan sekurang-kurangnya 1 jam. Keluarkan dan goreng karipap dalam minyak yang banyak dengan api perlahan.

7. Goreng hingga keperangan dan sedia dihidang.

**** karipap yang dibekukan boleh tahan hingga sebulan jika intinya dimasak dengan betul dan tidak terlalu lembab

Puding Marmar

Masa k.An buat mee Abah dan ajak saudara-mara dan jiran tetangga datang menjamu di rumah, sempat juga K.An buat kuih-muih sebagai pencuci mulut. Antaranya kuih sagu (post 2008), puding roti dan puding marmar (puding 'marble')

Selain sedap, ianya boleh dipelbagaikan ikut citarasa. Semasa K.An belajar cara buat puding ni daripada adik K.An, (Moon) dia buat marble warna pink. Sedap juga. Kemudiannya barulah K.An cuba campurkan serbuk coklat bagi menghasilkan 'marble' coklat. Yang ini pun sedap. Kalau nak cuba warna lain dan perasa lain pun tak jadi masalah...
Puding marmar merah jambu dalam gambar tu, K.An buat masa kenduri Hari Raya Haji yang lepas di rumah mertua K.An. Memang dapat sambutan

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5-10 orang)

10 gm agar-agar kering- (kalau tak boleh timbang, guna petua K.an- basuh agar-agar, masukkan dalam cawan- sukatannya adalah 1/2 cawan)

3 cawan air

3 sudu besar tepung kastard-bancuh dengan 1/2 cawan air dan kacau hingga tidak berketul

1 cawan susu cair

1/2 cawan gula

1 sudu besar serbuk coklat - tambah 1 sudu lagi jika suka rasa coklat yang banyak

Cara membuatnya:

1. Masukkan agar-agar bersama 3 cawan air ke dalam periuk. Masak hingga agar-agar cair. Masukkan gula dan didihkan.

2. Masukkan susu cair. Kacau sebati. Perlahankan api. Masukkan bancuhan tepung kastard. Kacau puding perlahan-lahan hingga agak pekat. Tutup api.

3. Cedok 1 cawan adunan puding dan campurkan dengan serbuk coklat(B). Masukkan lebihan adunan puding (A)di dalam periuk tadi ke dalam acuan.

4. Tuangkan bancuhan bersama coklat sedikit demi sedikit ke dalam acuan berisi (A). Tuang ke serata acuan. Jangan setempat je.

5. Akhir sekali kacau sedikit campuran dalam bentuk bulatan agar terbentuk corak marmar pada puding. Sejukkan sebelum dihidang.

.Masak Lemak Cili Api Daging

Banyak-banyak masak lemak cili api, masak lemak cili api daging yang paling Abang Azam suka. Kalau kena daging yang disalai, lagi ummph!!

Walaupun namanya sama, tapi masak lemak cili api berbeza sedikit bahannya bergantung apa bahan mentah yang digunakan... samaada ayam, udang, ikan, ketam ataupun telur itik. Rasanya pun berbeza-beza walaupun warnanya sama. Contohnya masak lemak cili api daging ni dimasak dengan serai, halia, bawang, cili api dan kentang tetapi jika telur itik dimasak dengan belimbing buluh dan cili api sahaja.


Namun setiap satunya mempunyai keistimewaan tersendiri dan enak dinikmati walau setiap hari.. tapi awas!! Jangan selalu makan yang bersantan ni.. tinggi lemak dan kolesterolnya pulak.


Masak lemak cili api daging ni K.An masak untuk salah seorang penggemar masakan K.An, selain Abang Azam, anak-anak, Mun dan Hanida... Fitri UNIC, isterinya Saleha dan keluarga. Cadangnya mereka nak singgah ke rumah K.An sekembalinya dari Singapura tetapi disebabkan ada 'show' mengejut di Shah Alam, K.An bekalkan dalam mangkuk tingkat je dan menjengah ke program mereka bersempena siaran langsung rancangan Halaqah di TV9.

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5 orang)

500gm daging dihiris kecil dan direbus empuk
10 tangkai cili api ditumbuk halus
1 batang serai dititik
3 ulas bawang merah dan 1/2 inci halia ditumbuk halus
2 biji kentang dikupas kulit dan belah 8
1 keping asam keping
1/2 inci kunyit hidup ditumbuk halus
garam gula secukup rasa
1 cawan santan pekat

Cara-membuatnya:

1. Masukkan daging bersama 1/2 cawan air rebusan ke dalam periuk. Masukkan kentang, cili api, kunyit, halia, bawang, serai, dan asam keping.
2. Hidupkan api dan masak hingga kentang empuk. Masukkan pati santan, garam dan gula secukup rasa. Didihkan dan kacau sentiasa agar santan tidak pecah minyak.

Sedia dihidang.

Friday, February 6, 2009

Ayam Goreng Berempah


Minggu lepas Abang Azam sempat pergi memancing bersama rakan-rakan seperjuangannya di kelong pantai Bagan Lalang. Memancing bukanlah kemahiran Abang Azam, tapi sesekali dia pergi juga ikut kawan-kawan untuk melapangkan fikiran dan rekreasi hujung minggu.
Sebelum pergi sempat K.An masak dan bekalkan dia nasi lemak berlaukkan ayam goreng berempah...
Resepi ni, K.An belajar daripada kakak K.An, K.T yang tinggal di Bandar Rinching semenyih masa 'pot-luck' buka puasa kat rumah dia 2 tahun lepas.


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

1/2 ekor ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil

1 sudu besar biji ketumbar

1/2 sudu teh jintan manis(biji)

1/4 sudu teh jintan putih(biji)

1 batang serai

1/2 inci lengkuas

1/2 inci halia

1/2 inci kunyit hidup

garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Tumbuk semua bahan rempah ratus, halia dan lengkuas hingga halus. Boleh juga dikisar dengan pengisar kering.

2. Gaulkan ayam dengan garam hingga rata di dalam mangkuk. Campurkan dengan semua rempah yang ditumbuk tadi. Gaul rata dan perap 30 minit.

3. Selepas 30 minit, panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam beserta rempah dengan api sederhana hingga keperangan dan garing. Gunakan sudip berlubang supaya mudah mencedok rempah ratus yang digoreng sekali. Angkat ayam dan toskan.

Sedia dinikmati bersama nasi putih, nasi ayam atau nasi lemak.

** jika suka rempah yang banyak , gandakan sukatan bahan. Pastikan ayam adalah yang segar bagi mendapatkan ayam berempah yang enak.

Sambal Goreng Ikan Bilis Rangup

Setiap kali nak pergi melawat anak di asrama, otak pun ligat memikirkan masakan apa nak dibawa sebagai bekalan... Yelah.. kadang-kadang sedih juga bila masak sedap-sedap di rumah, teringat anak di asrama, makan lauk apa agaknya...? Tapi bila teringat pulak masa K.An sekolah asrama daripada tingkatan 1 sampai 5 dulu lagi susah, tak ada pelawat sebab jauh dari kampung, maka Iqbal, jauh lebih beruntung sebab, tiap-tiap minggu jumpa ibubapa dan adik-adik...

Minggu lepas, sebagai bekalan tambahn lauk di asrama, K.An buatkan sambal ikan bilis rangup ni sebab sambal ni memang kegemarannya. Yang istimewanya, kali ni, 'baby' kecik Maryam pun tolong Asma' kopek ikan bilis. Comel je... (tak boleh up-load video hari ni.. problem sikit..)

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

100 gm ikan bilis siap dikopek dibasuh dan toskan

2 sudu besar cili kisar- pekat

2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih ditumbuk halus

1 sudu teh air asam jawa

1 sudu besar gula

minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan bilis dengan api sederhana hingga garing. Ketepikan.

2. Di dalam periuk lain, ambil 2 sudu besar minyak dari gorengan ikan bilis tadi dan panaskan. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan cili kisar. Tumis garing. masukkan sedikit air dan masukkan air asam jawa.

3. Bila sambal pekat, masukkan sedikit garam dan 1 sudu besar gula. Didihkan. Tutup api dan masukkan ikan bilis goreng. Gaul hingga sebati. Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara. Kalau disimpan di dalam peti ais boleh tahan sampai sebulan.

Wednesday, February 4, 2009

Puding Roti dengan Buah-buahan

Beli roti, tapi tak sempat nak makan...? Esok dah sampai tarikh luput... Jangan panik. Buat puding roti, boleh hantar jiran sebelah.. makan dapat, pahala pun dapat. Tak membazir..lagi..

Resepi asal puding roti ni K.An pelajari daripada majalah 4 tahun lepas. K.An dah ubahsuai menjadi kurang gula, kurang garam, lebih serat dan lebih berkhasiat..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

6-8 keping roti

margerin secukupnya

4 biji telur saiz A

1 tin susu sejat/ cair

1/2 cawan gula pasir

1 biji buah lai- kupas kulit dan didadu

1/2 biji buah epal hijau-kupas kulit dan didadu

1 biji buah ceri merah dan 1 biji buah ceri hijau

1 sudu teh esen vanilla

sedikit serbuk kulit kayu manis- jika suka

Cara-cara membuatnya:


1. Lenserkan loyang segi empat panjang dengan margerin. Sapukan roti dengan margerin di satu bahagian sahaja. Susunkan ke dalam loyang. Buat hingga habis.

2. Pukul telur dengan gula hingga gula hancur. Perlahan-lahan, masukkan susu cair dan akhirnya masukkan esen vanilla.

3. Tuangkan ke atas roti, biar rata. Taburkan epal dan lai yang didadu tadi. Letakkan ceri dan serbuk kulit kayu manis.

4. Ketepikan 15 minit supaya kastard meresap ke dalam kepingan roti.

5. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celcius. Bakar puding roti menggunakan api atas dan bawah selama 30 minit atau puding keperangan dan berbau harum.

6. Sejukkan dan sedia dihidang.



Sotong Aneka Rasa

Jemu dengan sambal sotong? Cubalah resepi ringkas K.An ni...


Bahan-bahan: (Hidangan untuk 3 -5 orang)

500 gm sotong dibersihkan dan dipotong kecil
1/2 labu bawang besar dihiris membujur
2 ulas bawang putih diketuk
1 biji cili merah dihiris serong
1 sudu besar rempah kari dibancuh dengan sedikit air
1 biji telur

2 urat kacang panjang dipotong 1 inci panjang
sedikit serbuk kunyit

Cara-caranya:

1.Panaskan minyak dalam periuk. Tumis Bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga wangi. Masukkan rempah kari. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan sotong dan sedikit serbuk kunyit. Kacau dan tutup periuk 2 minit. Buka tudung periuk, pecahkan telur. Masukkan kacang panjang dan kacau rata. Masak hingga kacang panjang lembut.

3. Masukkan garam secukup rasa. Kacau seketika dan tutup api. Sedia dihidang.

'Baby-Kailan' Goreng Belacan

Tak sempat nak cerita panjang sebab hari ni Maryam meragam sikit.. nak tumbuh gigi baru lagi. Jadi anak kangaroo dari pagi lagi.. Malam tadi pun tidur tak lena. Diringkaskan cerita, kalau hidangan sayur, insyaAllah sihat dan berkhasiat.


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

1 peket 'baby-kailan'

1 sudu teh udang geragau

sedikit belacan (sebesar hujung jari kelingking) ditumbuk bersama 2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih

minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

1. Ceraikan sayur kailan dari batangnya. Rendam seketika dalam air untuk menghilangkan kotoran.

2. Potong sayur 1 1/2 inci panjang. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang dan belacan hingga wangi.

3. Masukkan udang dan sayur. Masukkan 1/4 cawan air. Tutup kuali 1 minit. Buka tudung dan kacau goreng sayur hingga layu sedikit. Masukkan sedikit garam dan gaul rata. Tutup api dan sedia dihidang.

*** sayur 'baby-kailan' hanya perlu digoreng sekejap sahaja bagi mengekalkan kerangupannya.

Monday, February 2, 2009

Sesegar Jus Pisang

Alhamdulillah, berkat RahmatNya dapat kita meneruskan kehidupan memasuki bulan Februari 2009.. Pagi tadi K.An menerima berita salah seorang adik K.An dimasukkan ke hospital kerana sedikit masalah kesihatan...
Insaf sebentar, betapa kita ni kadang-kadang, masa makan tu tak ingat nak jaga kesihatan. Apa yang di depan mata, semuanya bedal.. (peringatan untuk K.An sendiri). Bila dah sakit, baru nak muhasabah diri dan barulah nak berpantang itu ini.
Mengingatkan diri dan pembaca semua, maka bulan ini K.An mulakan dengan sajian seimbang jus pisang. Kaya dengan serat, vitamin, protein, kalsium dan karbohidrat. Sesuai juga disediakan sebagai sarapan untuk anak-anak sebelum ke sekolah.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 4-5 gelas)

4 biji pisang berangan masak saiz besar- kupas kulit
1/2 cawan susu segar (seeloknya)- kalau tiada boleh diganti susu cair
1 sudu besar susu pekat (pilihan)
1 sudu besar gula
2 cawan air masak/ mineral/ telah dirawat
1/2 cawan air batu (ais)

Cara-cara membuatnya:

1.Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar hingga hancur dan sebati.
2. Tuangkan ke dalam gelas dan sedia dihidang.

**tambahkan air batu ketika menghidang, jika suka jus yang sejuk