Wednesday, February 4, 2009

'Baby-Kailan' Goreng Belacan

Tak sempat nak cerita panjang sebab hari ni Maryam meragam sikit.. nak tumbuh gigi baru lagi. Jadi anak kangaroo dari pagi lagi.. Malam tadi pun tidur tak lena. Diringkaskan cerita, kalau hidangan sayur, insyaAllah sihat dan berkhasiat.


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

1 peket 'baby-kailan'

1 sudu teh udang geragau

sedikit belacan (sebesar hujung jari kelingking) ditumbuk bersama 2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih

minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

1. Ceraikan sayur kailan dari batangnya. Rendam seketika dalam air untuk menghilangkan kotoran.

2. Potong sayur 1 1/2 inci panjang. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang dan belacan hingga wangi.

3. Masukkan udang dan sayur. Masukkan 1/4 cawan air. Tutup kuali 1 minit. Buka tudung dan kacau goreng sayur hingga layu sedikit. Masukkan sedikit garam dan gaul rata. Tutup api dan sedia dihidang.

*** sayur 'baby-kailan' hanya perlu digoreng sekejap sahaja bagi mengekalkan kerangupannya.

No comments:

Post a Comment