Resepi asal puding roti ni K.An pelajari daripada majalah 4 tahun lepas. K.An dah ubahsuai menjadi kurang gula, kurang garam, lebih serat dan lebih berkhasiat..
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
6-8 keping roti
margerin secukupnya
4 biji telur saiz A
1 tin susu sejat/ cair
1/2 cawan gula pasir
1 biji buah lai- kupas kulit dan didadu
1/2 biji buah epal hijau-kupas kulit dan didadu
1 biji buah ceri merah dan 1 biji buah ceri hijau1 sudu teh esen vanilla
sedikit serbuk kulit kayu manis- jika suka
Cara-cara membuatnya:
1. Lenserkan loyang segi empat panjang dengan margerin. Sapukan roti dengan margerin di satu bahagian sahaja. Susunkan ke dalam loyang. Buat hingga habis.
2. Pukul telur dengan gula hingga gula hancur. Perlahan-lahan, masukkan susu cair dan akhirnya masukkan esen vanilla.
3. Tuangkan ke atas roti, biar rata. Taburkan epal dan lai yang didadu tadi. Letakkan ceri dan serbuk kulit kayu manis.4. Ketepikan 15 minit supaya kastard meresap ke dalam kepingan roti.
5. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celcius. Bakar puding roti menggunakan api atas dan bawah selama 30 minit atau puding keperangan dan berbau harum.
6. Sejukkan dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment