Thursday, February 19, 2009

Udang Goreng Tepung

Ada banyak versi lauk-pauk yang digoreng tepung ni... Sebenarnya senang je nak dibuat di rumah dan kosnya amat murah. Tak taulah kenapa harganya di kedai mahal sangat dan agak tidak berbaloi.
Baik udang mahupun sotong, dijadikan lauk sampingan memang menyelerakan. Kena pulak dengan rasa sos pencicah yang masam, pedas dan manis. 10 ekor pun tak cukup dibuatnya.


Bahan-bahan:

10 ekor udang harimau- dibuang kepala dan kulitnya. Tinggalkan ekor agar nampak cantik. Kepala dan kulit direbus dan simpan air rebusan untuk digunakan kemudian.

1 sudu besar tepung gandum

1 sudu besar tepung beras

1 sudu besar tepung goreng pisang Adabi

3-5 sudu besar air

Cara-membuatnya:

1. Gaulkan udang dengan sedikit garam dan kunyit. Bancuh tepung dengan air hingga sebati. Bancuhan agak pekat.

2. Panaskan minyak dalam kuali. Celupkan udang ke dalam tepung satu persatu dan goreng di dalam minyak hingga keperangan. Angkat, toskan dan segera hidang panas-panas bersama sos pencicah. (boleh beli siap dalam botol)

No comments:

Post a Comment