Friday, January 2, 2009

Rendang Hati

Rendang hati ni K.An masak lepas Hari Raya Korban hari tu sebab dapat bekalan daripada mak mertua yang menunaikan ibadah Korban. Selain masak Goreng kunyit, dan sambal, hati juga sedap dibuat rendang. Boleh dimakan dengan nasi, lemang atau ketupat nasi.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

300 gm hati lembu- dihiris nipis

1/2 cawan cili kisar

2 sudu besar kerisik

1 cawan santan pekat

1 helai daun kunyit dihiris halus

Bahn dikisar:

7 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 batang serai dititik

1/2 inci halia

1/2 inci lengkuas

cara-cara:

1. Lumurkan hati dengan garam dan kunyit. Goreng separa garing. Ketepikan.

2. Masurkan semua bahan kisar, santan dan cili ke dalam kuali. Masak sambil dikacau hingga mendidih dan pecah minyak.

3. Masukkan hati, garam, gula dan kerisik. Kacau hingga rendang pekat. Taburkan daun kunyit dan tutup api.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin